TV3 torna a invertir diners en una sèrie de ficció per la nit dels dilluns. Després de la dolenta L'última nit del karaoke, que va naufragar de crítica i públic amb alguns actors no professionals, la nova aposta és obertament de qualitat. La produeix una de les grans productores de Catalunya, Isona Passola. És el primer cop que l'expresidenta de l'Acadèmia del Cinema Català fa una sèrie i és la gran esperança de TV3. S'estrena dilluns 28 de març i només dura 5 capítols. Caldrà aguantar la respiració perquè després de la comedieta xarona amb decorats de porexpan del karaoke xinès arriba una superproducció. Es diu Cucut.
El gran ganxo de les sèries de nit de TV3, des de Ventdelplà, Mar de fons o Nissaga: l'herència per citar-ne tres de mítiques, és l'argument i el repartiment. Aquesta va sobrada del tots dos. La història va a un poble boscós de l'interior de Catalunya, l'imaginari Trinquet, amb una desaparició: "La Sara fa dos anys que va desaparèixer i al poble no n’han tornat a tenir notícies. En Pep, que sempre n’ha estat enamorat, surt a buscar-la en un intent desesperat d’entendre com i per què va fugir de Trinquet. Malgrat que la Sara, adolescent i sola davant del món, s’enfronta a diversos perills, no pensa tornar mai més a casa. En Pep l’acompanya en la seva fugida amb la intenció de saber què amaga la Sara i com pot ajudar-la". Com en la seva pel·lícula Pa negre, els protagonistes són dos adolescents:
Però entre les dues llesques de pa dels dos protes, la sèrie posa el tall, grans actors reconeguts de Catalunya en papers molt diferents dels habituals. Lluny del costumisme urbanita de Com si fos ahir, trobem un alcalde terratinent, Isaac Alcayde que no apareixia a TV3 des d'El cor de la ciutat, un tinent de la Guàrdia Civil (a la sèrie no hi ha Mossos perquè passa durant l'any 1985) que és el grandiós Marc Martínez, enyorat des de Nit i dia, o un altre guàrdia civil amb la cara de David Bages, que va morir a La Riera com un dels millors personatges. Passola pesca a les millors sèries i té els millors actors:
En la presentació que s'ha fet a TV3, Passola explica l'origen i el nom del títol: "La sèrie explica tots els problemes que es pot trobar qualsevol criatura que s’escapa i fuig, embolicat amb thriller per no deixar escapar l’espectador. Passa durant una Setmana Santa en un poble i cada vegada es fa més fosca. Es diu “Cucut” per la metàfora d’aquest ocell voraç que pon els ous als nius dels altres, i llença a terra els que hi havia al niu”.
Al bosc de Trinquet, el poble de la Sara i el Pep, fa temps que hi va arribar un cucut. A la sèrie és una metàfora de la maldat que domina tota la vila. Un poble moribund dominat pels adults que han perpetuat obscurs rols que han prevalgut fins a aquesta terrible Setmana Santa del 1985. Fa por només de llegir. Enganxarà.