Els lectors que ja tinguin una edat segur que recorden amb un somriure d'orella a orella un home que va ser el precursor a Catalunya de tots aquests programes de cuina, de plats, de restaurants que tant proliferen a la televisió d'un temps ençà. Ara és el pa de cada dia, i mai més ben dit, veure programes com Masterchef, Cuines, Joc de cartes, Bake Off, Pesadilla en la cocina, Pop Up Xef, l'Arguiñano i un llarguíssim etcètera. Un home que en els primers temps de TV3 ens acostava les bondats de la gastronomia catalana i se li feia la boca aigua quan seia a taula davant d'un plat, un cop preparat, disposat a degustar-lo. Una presència hipnòtica que ens tenia a tots els espectadors als seus peus, per com gaudia amb el que feia, amb el que s'estava a punt de cruspir i amb la manera marca de la casa com ens parlava dels plats: fent servir rodolins mentre de fons sonava la música d'una guitarreta. Parlem, evidentment, del mític presentador del Bona Cuina, Jaume Pastallé.
El gastrònom nascut a Terrassa l'any 1924 ens va deixar, malauradament, el 28 d'abril del 2004 a la seva casa del barri de Sant Cristòfol de Castellbell i el Vilar, és a dir, tal dia com ahir va morir fa vint anys justos. Tenia 79 anys i moria després d'una llarga malaltia. Per commemorar aquesta data TV3 ha volgut tenir un recordatori sobre aquesta icona de la cuina i la televisió de casa nostra. Ha estat el compte de xarxes de l'arxiu de TV3, ple d'imatges pel record, qui ha recordat la seva trista mort. I ho ha fet amb bon humor. Perquè els que el coneixien destacaven d'ell, a banda de la seva bonhomia, el seu sentit de l'humor. I el Jaume entomava molt bé les bromes, les paròdies i les imitacions del seu peculiar estil comunicatiu. Com per exemple, la que li va fer el genial actor Marc Martínez, guitarra en mà, al programa Matraca, no!:
MATRACA…? https://t.co/PT81eNcWQ5
— Marc Martinez (@elmarcmartinez) April 28, 2024
Pastallé es va convertir en un dels presentadors més estimats de TV3 després de començar la seva vida professional com a empresari tèxtil fins que la crisi del sector va obligar-lo a tancar les seves empreses. Va decidir dedicar-se a l'hostaleria i va obrir un restaurant que el va acabar portant a la televisió, al mític Bona cuina que va presentar des del 1987 fins el 1993. La seva última intervenció a Televisió de Catalunya va ser durant la primera edició del programa d'Albert Om Jo vull ser, que tenia com a protagonista el cuiner Ferran Adrià. En veure un dels plats del xef, en Pastallé va dir: "I bé, ja hi tornem a ser. Jo us ho explicaré: el Ferran Adrià, el cuiner més bo que hi ha, avui m'ha volgut regalar el paladar amb aquest plat que ell ha creat. Son uns raviolis de mango, que no són moco de pavo. I avui per fi podré sentir i gaudir del plaer diví de poder menjar aquest plat que l'Adrià ha creat. I em sap greu feu-vos delir, però és així, m'ha tocat a mi. I com que veig que aquesta bona cuina ja la tinc aquí, amb el seu permís me la vaig a cruspir".
Jaume Pastallé, crack absolut. Només cal veure com després de vint anys de la seva mort, encara se sent dir, amb el plat a taula, a diferents llars catalanes, la seva icònica frase: "I que tinguin una bona cuina".
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!