El nom no fa la cosa. Però la cosa és que hi ha noms que depenent de com es diguin, poden fer-la. Si més no, poden irritar més d'un si no es diu segons què i segons de quina manera. Anem a pams. El jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha acabat la seva investigació sobre la preparació del referèndum del 2017: indicis de diversos delictes, però, no de rebel·lió ni sedició. Amb els fulls damunt la taula, la magistrada ha processat 30 investigats pels delictes de malversació, desobediència, prevaricació o falsedat documental. Entre aquests, càrrecs intermedis del govern de Puigdemont, com l'exdirector del Diplocat Albert Royo; l'ex-alt càrrec de Presidència Antoni Molons; l'ex-secretari general de Presidència Joaquim Nin, i Rosa Vidal, interventora del govern.
La jutgessa també processa per un delicte de desobediència la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis o el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo. Sumats entre tots aquests i algun altre, 17 processaments per malversació, 17 per desobediència, 3 per revelació de secrets, 3 per falsedat documental i 4 per prevaricació. La jutgessa, que es va fer càrrec de la investigació després de la mort del jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, considera que els processats són part de l'organització del referèndum de l'1-O en els diferents àmbits d'execució i que implica diferents departaments de la Generalitat. Per als 17 processats per malversació, la jutgessa fixa en 5.803.068 euros la fiança solidària per responsabilitat civil, la quantitat suposadament gastada o compromesa amb la celebració del referèndum. Al 3/24, com és lògic, han abordat aquesta notícia en els seus informatius.
Quan la periodista que ha preparat la notícia parla dels processaments d'Aleix Villatoro (secretari general d'Exteriors), Albert Royo (qui era cap del Diplocat) i Amadeu Altafaj (director de la delegació de Catalunya a la Unió Europea), ho fa amb aquests termes: "Tots tres, processats per malversació, pels informes sobre el referèndum il·legal que haurien impulsat i pagat i pels viatges dels observadors a Catalunya durant el referèndum". Pots veure-ho clicant a la foto (a partir del minut 01'15"):
Sentir la paraula "il·legal" al costat de "referèndum" no ha agradat a molts espectadors, com Joel Joan, que s'ha fet ressò de l'enuig d'un usuari de Twitter:
La contextualització d'una notícia, de vegades la carrega el diable.