O a TVE hi ha una època de vaques grasses o han fet una col·lecta entre tots els membres del govern espanyol que els hi surt urticària quan xiulen l'himne. En teoria, a l'ens públic no hi ha molts diners, però, oh, sorpresa!, per poder emetre la final de la Copa d'enguany sí que n'hi ha. Televisió Espanyola ha pagat 3,5 milions d'euros per emetre un sol partit. Un preu que suposa gairebé la meitat del que costa produir Masterchef o sis capítols d'una sèrie com Cuéntame. Curiós aquest interés sobtat.
TVE no emet una final de Copa des de fa quatre anys. Però enguany tindrà el control absolut. Si algú vol veure el partit, només ho podrà fer-ho per la pública espanyola. No hi ha més opció. Les darreres finals s'han pogut veure per Telecinco. I què ha passat en aquestes emissions? Que el Barça ha jugat totes les finals i que en sonar l'himne espanyol, s'ha pogut veure i escoltar. L'exemple més recent, l'any passat al Calderón, amb el rei Felip presidint la llotja, al costat del ministre Méndez de Vigo, i al costat d'aquest... Carles Puigdemont. Clica a la foto per veure el moment (1h18'24" fins 1h19'38")
Fins i tot, Telecinco va entrevistar el president de la Generalitat a la prèvia del partit, cosa impensable a TVE...
El reporter de Mediaset li va preguntar on el tractaven millor, si a les seves visites a l'estadi matalasser o al Congrés o la Moncloa. Resposta de Puigdemont: "M'hagués agradat poder anar al Senat, però em van negar aquest dret. En qualsevol cas, vagi on vagi em tracten molt bé i sempre sóc molt ben rebut".... Com ha canviat el conte. Però aquest any la cadena de Vasile no ha pogut competir per l'elevat preu, i fins i tot va emetre un comunicat queixant-se a la Federació Espanyola.
TVE hi torna
TVE no emet una final de la Copa del Rei des de l'any 2014. Massa finals veient el Barça per un altre canal i sentint els aficionats catalans xiular l'himne espanyol. Aquell any, a Mestalla, i amb Joan Carles com a cap de l'estat, Barça i Madrid van disputar la final. Va haver-hi xiulets? Evidentment. Què hi va dir llavors el narrador, Juan Carlos Rivero, el mateix encarregat per l'edició d'enguany?: "Mantenim aquest lamentable costum de xiular-nos els uns als altres, però aquí estem tots junts per gaudir de l'espectacle". Pots veure el moment clicant a la foto (del 6'53" al 8'15").
Tirem tres anys enrere. Final de la Copa 2011. Mateixos protagonistes. Mateixa cadena. Sona l'himne espanyol i curiosament, algú del departament de so es deixa pujat l'àudio de l'himne i baixat el del so ambient... Tímids xiulets que s'intueixen sota un eixordador himne espanyol...
El súmmum, però, de la informació esbiaixada, va arribar dos anys enrere. 2009. Mestalla. Final entre dos equips com el Barça i l'Athletic Club de Bilbao. A punt de començar el partit, Joan Carles i Sofia entren a la llotja i sona l'himne espanyol. Què va fer TVE? Connectar amb Bilbao i Barcelona per veure l'ambient que s'hi respirava.... Vergonyós.
El moment, però, més lamentable va arribar al descans quan, Juan Carlos Rivero -una altra vegada ell-, va dir que hi havia hagut una errada humana amb l'arribada dels reis i l'emissió de l'himne. "Així doncs, aquest era el gran moment que no els hem pogut oferir abans", deia Rivero sense que se li caigués la cara de vergonya. I què van fer? Van posar l'himne, molt més alt que el so ambient, per variar, i van seleccionar les imatges dels aficionats que hi apareixien mentre els jugadors escoltaven l'himne. Quants dirien que van aparèixer del Barça?.... 0. Cap ni un. Quants de l'Athletic Club? ...1. Possiblement, el més patriota d'ells, que es posava la mà al cor, orgullós. Clica a la foto per veure el moment:
Preparin el sonotone. El nivell de decibels al que posarà TVE l'himne espanyol promet ser dels que fan època. I si per un casual, es cola algun xiulets, Juan Carlos Rivero el capitán bandera de TVE, ja està preparat per buidar el pap. Aconsellem baixar el volum de la tele i sentir el partit per la ràdio.