La nit dels Ondas no és només un esdeveniment dedicat a la ràdio, la televisió i la música. Entengui-se'ns, perquè estrictament sí. Però a la pràctica, el ventall de possibilitats és molt més ampli. Sense anar més lluny pel fet que, tot i que els guardonats ja se sàpiguen amb temps, els protocols VIP es mantenen. La catifa vermella sempre és un must i també l'oportunitat perfecta per rascar una mica a la cuirassa de les façanes pseudoperfectes dels famosíssims. I per a famosíssims alguns dels rostres que el passat 22 de novembre es van deixar veure per un Gran Teatre del Liceu barceloní inexorablement imponent.
Entre les cares guardonades enguany hi havia llegendes de la música com Coque Malla, productes catalans com El búnquer de Catalunya Ràdio, pioners en l'àmbit digital com Ibai Llanos i els seus amics de la Kings League i una actriu barcelonina que ja ha fet el salt a Hollywood. Ni més ni menys que Úrsula Corberó, presenti a la capital catalana per recollir el pegàs de la SER per un dels seus últims i més cèlebres treballs. Millor Intèrpret Femenina per El cuerpo en llamas, la sèrie de Netflix sobre el crim de la Guàrdia Urbana. Ella, en el rol ultracomplex de la criminal Rosa Peral. Un altre 'hit' que s'apunta en una llista d'èxits en la qual destaquen ficcions tan aclamades com La casa de papel o Física o química per als més nostàlgics.
La qüestió és que molta gent no ho sap, però com bé recuperava el Col·lapse de Ricard Ustrell fa algunes setmanes, Corberó va començar treballant a la seva Catalunya natal, en TV3. Superjove, amb només 14 anys, i com una de les protagonistes de l'adaptació a la pantalla petita de Mirall trencat. També va fer de Sara a Ventdelplà allà pel 2005, però des d'aleshores poc o res més no s'ha vist a la de Sant Pere de Vilamajor fent gala de la llengua de la seva terra en l'àmbit actoral. Evidentment, perquè no li ha faltat la feina fora. Li plouen les ofertes, encara que sempre queda el dubte sobre si la tornarem a veure tornar als seus orígens. Úrsula explica a EN Blau que "ho he intentat. Un parell de coses han estat a punt de sortir, però al final per dates no s'ha pogut quadrar". La intenció hi és i això sempre es valora.
I parlant d'arrels i totes les connotacions que utilitzar o no el català té de cara a la galeria, hi havia una altra pregunta obligada. És cert que ella mai no s'ha tallat a l'hora d'utilitzar-lo, per a mostra la seva aparició en el programa sabatí de TV3 abans citat o entrevistes a la ràdio de la Corpo i en RAC1. Ara bé, ni utilitzant-lo ha quedat exempta de les crítiques per barrejar-lo amb termes en castellà. L'acusaven de "bilingüització i dialectització deliberades".
Quina punyetíssima vergonya que a Corberó —actriu de «Mirall Trencat», «Ventdelplà» i plenament escolaritzada en català— ara li haguem de permetre i riure, en hora punta, aquesta bilingüització i dialectització deliberades contra la llengua. És un insult.pic.twitter.com/f6GFAlLRpa
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) September 4, 2023
Úrsula és clara: "no me he enterado de eso", per després afegir que "a mi m'agrada ser lliure i parlar l'idioma que em va bé, que m'agrada, i en cada moment el que em fa sentir més a gust".
🔵 Úrsula Corberó visita Barcelona per rebre el Premi Ondas 2023 per 'El cuerpo en llamas'. En el seu pas per la catifa vermella va parlar amb el @elnacionalcat sobre si hi havia algun futur projecte en català ▶️https://t.co/u1o7vxfzy4
— ElNacional.cat (@elnacionalcat) November 23, 2023
🎤 Adrián Monterrubio #Ondas2023 pic.twitter.com/7uG4Nnogao
Elegant i implacable. Ho té tot.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!