Emocions a flor de pell a Catalunya per la celebració de la Diada de l'11 de setembre. Un dia carregat de simbolismes i història en què, més enllà de les manifestacions, les mobilitzacions i les proclames, sempre acaba havent-hi algun malentès o disconformitat. I és que, evidentment, les personalitats de renom de dins —i fora— del país troben aquest el festiu perfecte per recordar les històries de la terra. Per fer un 'reset' i ressaltar allò que mai cal no oblidar en l'esdevenir del passat, present i futur.
Però, la tan contemporània llibertat comporta riscos. Sobretot en l'expressió, donat que tothom pot dir la seva. No cal remetre's als mitjans de comunicació. Ni la ràdio ni la tele, perquè ja no fan falta. A l'abast d'un clic, opinió publicada. Així ho ha fet el periodista Víctor Amela, que no ha pogut evitar pronunciar-se sobre com de bé o malament li sembla, en realitat, la Diada. Problema: les respostes també estan a l'abast d'un clic. I no el deixen en una molt bona posició.
La piulada incendiària de Víctor Amela: "demà passat serà dimarts"
És probable que ningú s'esperés el més catalanista dels discursos per part de l'Amela, però pot presumir d'haver format un enrenou més que considerable. "La Diada del 11-S ho és dels independentistes. La Diada del 23-A ho és dels catalans. Demà passat serà dimarts. Petons". Negació en rotund de la celebració de la Diada nacional que el barceloní feia en la vigília de la jornada assenyalada. A ell només li interessa Sant Jordi.
Però, no content amb això, i tot i l'allau de crítiques rebudes per la primera piulada, no ha estat capaç de no prosseguir amb el seu discurs durant el dia D. Com? Només veure el TN Migdia li ha valgut per tenir una resposta a la publicació que ell mateix feia el dia anterior. "#TNMigdia informa de l'imminent itinerari de la manifestació independentista de la Diada Independentista de Catalunya (ex Diada Nacional de Catalunya)". Dard rere dard.
Una felicitació que els usuaris associen directament amb l'espanyolisme
Internautes anònims, però també personalitats destacades com la 'influencer' independentista Cristina de Haro (@gallifantes), el tertulià David Romà o el diputat d'ERC Jordi Orobitg se n'han fet ressò. "La teva Diada és el 12 d'octubre", "tu ets espanyol" o "encara ho ven com un orgull o renúncia" són només algunes de les perlitas que li han dedicat a la xarxa social X. "Qui li ha donat cap atribució per parlar en nom dels catalans a aquest indocumentat?", es pregunta un altre usuari.
No hi ha cap mena de dubte que la felicitació de l'Amela no ha passat desapercebuda. Sobre quin dia hauria de ser la Diada, el seu parer sota lupa: "Sant Jordi et motiva per si pots fer 'business'". Queixa real o estratègia de negoci? Mentalitat de tauró, això segur.