8 de gener ha estat el toc de corneta per a la gran majoria de comunicadors del mapa mediàtic. Tothom a l'escola, com la canalla. Un retorn que evidentment ve carregat de records dels dies de Nadal, sovint sucosos. Sobretot si han gaudit d'unes petites vacances, clar. Així tot té un gust molt més agradable i llaminer. D'aquell que no t'importaria repetir. O potser no tant, com el cas que ens ocupa. Parlem del senzill bar de poble d'una preciosa localitat de Cantàbria, on combaten la bellesa natural del passat amb porqueries artificials que és millor enterrar. Una experiència semblant al túnel del terror. Qui se l'ha trobat i no s'ha pogut estar de retratar-lo per a la resta de la humanitat? Un presentador de televisió de prestigi, referent, combatiu i molt estimat a País Basc i Catalunya: Xabier Lapitz, d'Euskal Telebista.
En Xabier, cap més visible del programa 'En Jake', s'ha desplaçat aquests passats dies des de Bilbao, la ciutat on viu i hi treballa, a poc més de 100 quilòmetres: a San Roque de Riomiera. Si tenen una idea bucòlica i romàntica d'aquesta zona del territori de l'Estat espanyol, l'encerten de ple. Prats, valls, rius, pedra. Silenci i tranquil·litat. El temps s'ha aturat. Però una cosa és el rellotge del planeta Terra, i un altre el dels pasiegos que habiten aquest indret. Com passa a moltes localitats veïnes, Cantàbria és cèlebre per mucho pero que mucho españoles. I els pocs més de 350 habitants de San Roque, dels que més. Un 75%, segons les últimes eleccions. Alguns enyoren dictadures feixistes, i no tenen cap problema a exhibir-ho. Passa al Bar Restaurante Vicente, amb el seu rètol vintage amb colors vermell, groc i negre. Aquí res és casual: rojigulada i aguilucho.
Lapitz, a la barra del local, es queda esparverat. Ell, que no seria ni molt menys el millor amic de feixistes i similars, ha anat a petar al bar del poble que camufla "un nido franquista". Fa una descripció molt acurada, es nota que és bon orador i narrador: "Era lo más parecido al bar del pueblo. Los propios echando partida matutina, comentando el tiempo, patatas fritas, vermouth y aceitunas". Acompanya el text amb dos documents que no deixen cap mena de dubtes d'on som: les fotos de Franco i José Antonio Primo de Rivera penjades en una paret color crema amb gotelé, i un vídeo ensenyant l'aparador de begudes seleccionades de la casa. Ampolles d'una altra època, plenes de ronya, de pols, ecs. Podrides per dins. Hi ha molt de vins, també alguns digestius. Les etiquetes és el "millor" de tot: des del Sindicato Unificado de Policia (la relació de Lapitz amb la policia és particular), a Antonio Tejero o l'aguardiente No Pasarán. "Su puta madre", se sent dir a la companya del periodista.
Aquells que pensin que la troballa no té més transcendència que dibuixar els últims vestigis d'una españita mòmia segur que no van errats, però es pot anar una mica més lluny. Per exemple, escoltant la banda sonora del local. Una conversa sobre l'ús de la mascareta per les diferents epidèmies respiratòries que es multipliquen arreu. Cal un esforç enorme per distingir el discurs, però fem una aposta: a banda de molt de franquista, allà s'aplega el club negacionista de la zona. Pensa malament i encertaràs. Per cert: en aquell local no tenen ni idea de què és ETB, ni coneixen en Lapitz. O no en tenien. Ara ja veurem.
Era lo más parecido al bar del pueblo. Los propios echando partida matutina, comentando el tiempo, patatas fritas, vermouth y aceitunas. A la vez, un nido franquista. Enero 2024. pic.twitter.com/1U2alZ1MTy
— Xabier Lapitz (@Xlapitz) January 8, 2024
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!