Xavier Graset i Foraster es va presentar ahir al plató de La selva de TV3 amb un rètol molt suggerent: "Ha sigut Lluquet i Llucifer". El presentador més lletraferit de la cadena signa amb els dos cognoms, amb la "i" copulativa, i ha fet tots els papers de l'auca: ha interpretat dos dels personatges essencials d'Els Pastorets, Lluquet i Llucifer. Com ha fet el Més 324 i abans el Sense títol, el Bonic vespre o de cambrer madridista a l'Aquest any cent. L'home orquestra, dels pocs que presenta un magazine passats els 60 (en farà 62 al febrer), és un clam com se l'enyora fent el Més 324 i com es desitja que li vagi bé La selva. El programa de la productora de Joan Rufas Atomic Beat té dies millors i pitjors. La tele és la veritable jungla. Però hi ha una altra selva: la de la catalanofòbia, la ignorància i renegar del que són els catalans. Especialment a la capital, Barcelona.

Xavier Graset TV3
Xavier Graset TV3

Graset passejava aquest dimarts pel centre de Barcelona, concretament per la Via Laietana, permanentment en obres. I en un moment donat pateix un esglai. S'acosta a un dels edificis més senyorials del carrer, la Casa Cambó, on ara hi ha un hotel, el Grand Hotel Central. Francesc Cambó és un dels noms més importants de la Història del Catalanisme, empresari, advocat i polític del s.XX va ser líder de la Lliga Regionalista. A casa seva a la Via Laietana es conserva l'última planta amb un jardí noucentista espectacular. 

Jardí noucentista Casa Cambó, web Hotel
Jardí noucentista Casa Cambó, web Hotel
fotografia de francesc cambo font institut cambo 1
Fotografia de Francesc Cambó, font Institut Cambó

Un cognom històric, catalanista, simbòlic i amb un referent a Barcelona molt potent, la Casa Cambó, probablement l'edifici més senyorial de tota l'Avinguda. Graset, un lletraferit en manuals de política catalana, és un seguidor de l'obra de Cambó i quan passava per davant de la casa d'aquest il·lustre català s'ha quedat de pedra en veure com han canviat el nom del fundador per fer una gracieta amb el restaurant dels baixos de l'edifici. Han convertit el Cambó en Can Bo. Un joc de paraules que vol ser catalanista, amb el mot Can com abreviació de casa d'algú, i el bo, volent dir que hi ha bones menges al local. Però a costa de trinxar el cognom Cambó, tan significatiu per Catalunya. Graset, indignat:

"La casa Cambó, ha canviat la M per la N .., bous i esquelles" s'indigna Graset. Tant li fa que sigui un joc lingüístic dels amos de l'hotel i del restaurant. Que els hereus de Cambó permetin que es malmeti el llegat amb aquest canvi de nom resulta decebedor i Graset, amant de la llengua i la cultura catalanes, ha fet servir una frase feta meravellosa i definitòria: "Perdrem bous i esquelles", dit del negoci ruïnós que fa perdre-ho tot, l'animal i la campana que li penja del coll per situar-lo. El bou i l'esquella. Els catalans acabarem perdent tot el que era català. Can Bo. Un altre nyap al centre de la ciutat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!