Suro, bambú, pòsits de cafè o llana d'ovella de la transhumància formen el fil conductor de les noves tendències de moda i calçat sostenible per a la pròxima temporada estival 2017, entre les quals sobresurten les primeres sandàlies per a vegans, un model que camina cap al respecte animal.

La moda sostenible mira i estudia la naturalesa, s'esforça per garantir el respecte pel medi ambient i busca processos productius més respectuosos amb el nostre entorn, ha explicat avui a EFE la directiva de la firma El Naturalista, Cecilia Puig. El marc ha estat la inauguració de Momad Metrópolis i Momad Shoes, salons que donen aquest any major protagonisme a la moda sostenible, a la fira de Madrid, IFEMA.

I és la natura qui inspira la nova col·lecció d'aquesta firma que crea soles a partir de materials reciclats com el suro i cautxú. "La majoria de la solguis dels nostres dissenys es realitzen amb cautxú i part de les plantilles interiors anatòmiques i extraïbles amb suro", afegeix Puig.

Dissenys vegans

I precisament, amb aquests materials juntament amb polièster i fibres naturals es fan les sabates per a vegans, dissenys "que no inclouen cap material que procedeix d'origen animal", assegura Puig.

El bambú també és present al calçat d'aquesta empresa de La Rioja que va néixer en el 2003 amb un fort compromís social. "Amb el bambú, que tot just necessita aigua per desenvolupar-se, elaborem un teixit molt sostenible i transpirable, ja que a l'estiu aïlla i a l'hivern manté la calor," explica Puig.

"La sostenibilitat no és una opció, sinó una obligació", recalca Puig, que posa èmfasi que la pell que treballen és sense crom, un element químic que s'utilitza per fixar els colors.

La frustració per l'ús excessiu dels recursos naturals del món i la quantitat de residus produïts pels països industrialitzats ha portat Javier Goyeneche a crear una companyia de moda sostenible, Ecoalf, que s'esforça per no utilitzar recursos de la terra.

Residus reciclats

"Treballem amb residus que reciclem", avança Virginia Trujillo, responsable del departament de desenvolupament de negoci, qui aquest any ha portat a Momad Metrópolis una col·lecció que "permet viure en un planeta millor gràcies als materials que utilitzem, com a xarxes de pesca, ampolles de plàstics, pneumàtics vells o cotó reciclat."

Però la novetat d'aquesta temporada són les peces de roba confeccionades amb pòsits de cafè, llana de la transhumància o un fil que s'ha tret de reciclar les escombraries del fons del mar. "La llana de les ovelles merines de les transhumància es deixava en el camp o es cremava, però ara la nostra empresa la recull i la utilitza per teixir peces de roba", detalla Truijillo, que explica amb orgull el nou projecte.

Ecoalf i els mariners de la costa de Llevant s'han coordinat per treure les escombraries del fons marí: "Tota la porqueria que arrosseguen les xarxes, en lloc de tornar-les al mar, es dipositen en contenidors i es classifica i es recicla en un nou fil, amb el que s'han creat caçadores".

Peces de roba amb plantes

La firma de roba Skunkfunk treballa des de fa anys amb cotó orgànic, i aquesta temporada ha teixit noves peces de roba amb "ramie", una planta asiàtica "de la qual hem tret un nou fil que ve directament de la mare naturalesa", explica Olatz Manzano, responsable d'imatge d'a firma.

Amb la fusta de l'eucaliptus han experimentat fins a crear un fil, "lyocell", amb què confecciona peces de roba amb caiguda com pantalons solts i abrics amb un llustre especial i tacte molt agradable. "Aquesta fibra es fa a partir de cel·lulosa procedent de la fusta d'eucaliptus, aplicant un procés sostenible complet", puntualitza Manzano.

Aquesta firma confecciona els complements, cinturons, carteres i bosses amb cuir reciclat, és a dir, amb cuir utilitzat, que s'ha desestimat i que pot trobar-se a les escombraries: el desfà i tritura fins a aconseguir una massa, amb la qual fa una teixit que sembla cuir. "I amb massa d'arròs fabriquem les bosses d'embalatge", conclou Manzano.