Estan a 100 quilòmetres de distància, però no s'assemblen en gairebé res. Es podria dir que estan al mateix país, però en planetes diferents. Bilbao té arrels industrials i Sant Sebastià, burgeses. Bilbao és emocional i Sant Sebastià és cartesiana. Bilbao té una força contrastada i Sant Sebastià una bellesa indiscutible. Bilbao compta amb el Guggenheim i Sant Sebastià, amb La Concha.

Encara que ben pensat, ambdues comparteixen algunes coses importants i altres de transcendentals. Entre les importants, està el fet que ambdues ciutats tenen una mida molt manejable que permet recórrer-les a peu, un variable clima cantàbric i un funicular per contemplar-les des de dalt. Entre les transcendentals, un caràcter hospitalari i generós i, per descomptat, una oferta gastronòmica que, si no és el millor del món, li camina a prop.

Vegem què pots fer en aquestes dues formidables ciutats durant quatre dies.

Primer dia. Bilbao: Guggenheim, Belles Arts i Azkuna Zentroa

Amb un edifici que és en si mateix una obra d'art, el Museu de Guggenheim va obrir el 1997 i el va canviar tot. La seva col·lecció permanent i les exposicions temporals constitueixen una visita obligada.

A tres-cents metres, està en Museu de Belles Arts, centre artístic de primer ordre i un dels més importants entre els museus espanyols.

També molt a prop, hi ha la Gran Via, el cor de Bilbao, que reuneix comerços, bancs, centres financers, hotels i botigues exclusives.

I a mig quilòmetre, està Azkuna Zentroa, un centre cívic polivalent, reconstruït de forma genial pel dissenyador Philippe Starck. Té una piscina elevada que es pot veure des de baix i 43 columnes diferents que representen les cultures de l'home.

Segon dia. Bilbao: Casc Antic, Mercat de la Ribera i Funicular d'Artxanda

El Casc Antic té 700 anys i és una ciutat dins de la ciutat. El nucli original de la vila, les famoses "Siete Calles", t'ofereix un món a cada racó. I molts bars de pintxos.

El Mercat de la Ribera és el mercat a cobert més gran Europa. Visitar-lo qualsevol matí és un gran plaer. D'allà pots anar passejant per la vora la ria fins a l'estació inferior del funicular d'Artxanda. Des de dalt, la vista és espectacular i podràs comprovar que Bilbao està envoltat de muntanyes.

Tercer dia. Sant Sebastià: Passeig de les tres platges, vaixell a l'illa i pintxos en la Part Vella

Ja estàs a Donostia, que és, sobretot, una ciutat abraçada al mar: pots recórrer tot el seu passeig marítim de tres platges i sis quilòmetres sense desnivells, sense cotxes, sense creuar un semàfor. Una delícia.

Després al port, pots agafar un vaixell i visitar l'illa de Santa Clara. En aquest idíl·lic lloc, hi ha un bar en estiu, l'única platja d'Euskadi que dona al sud i l'obra Hondanea, la magnífica obra que Cristina Iglesias ha realitzat a l'interior de la Casa del Far.

Per acabar, res millor que una ruta de pintxos pel lloc del planeta on més abunden: la Part Vella donostiarra.

La Bahía de San Sebastián / Unsplash

Quart dia. Sant Sebastià: Txillida Leku, turó Urgull, San Telmo i pintxos a Gros

Al caseriu Zabalaga de Hernani, molt a prop de Sant Sebastià, hi ha Txillida Leku, on s'exhibeixen les millors obres del genial artista donostiarra Eduardo Chillida. Un lloc fantàstic. A la pròpia ciutat, sota casa seva, és la seva obra més coneguda i el símbol de la ciutat: la Pinta del Vent.

A dos passos està el funicular d'Igeldo, que t'eleva fins a la vista més icònica de Sant Sebastià. A sobre de la Part Vella, hi ha una altra vista formidable: al Castillo de la Mota, al cim de la muntanya Urgull, un refugi plàcid i atapeït d'encantadors senders.

Just sota hi ha el Museu de San Telmo, que ofereix una mirada nova sobre la societat basca.