Si estàs planejant fer el teu primer viatge a la Xina, segurament tinguis molts dubtes sobre el país. Com aconseguir el visat, com moure't en transport públic, com funciona el canvi de moneda o quines xarxes socials estan bloquejades.
Aquí t’expliquem cinc coses que has de saber si vols viatjar a aquest gran país del continent asiàtic.
Com aconseguir el visat per a la Xina
Per entrar i sortir del país necessites un visat prèviament aprovat per les autoritats xineses. En el cas de l’estat espanyol, aquest es pot tramitar tant a Barcelona com a Madrid i té un cost aproximat d’uns 130 euros.
Per poder demanar el visat necessites que el teu passaport tingui una vigència, des que fas l’aplicació, de com a mínim 6 mesos. A més, hauràs de revisar quins són els requisits específics per al teu destí concret, ja que poden variar depèn de les regions xineses que tinguis planejat visitar. Entrar i sortir de Hong Kong, per exemple, exigeix un visat que tingui múltiples entrades.
Un cop hagis demanat el visat, aquest registrarà les dates d’entrada i sortida del país i tindrà validesa fins a tres mesos després. Per tant, és recomanable començar a tramitar-lo entre un i dos mesos abans de la data en què comencis el viatge.
Com accedir a les xarxes socials bloquejades a la Xina
Les polítiques del govern xinès fan que, un cop siguis al país, no puguis accedir a les xarxes socials que segurament acostumes a utilitzar: parlem de Whatsapp, Google i Google Maps, Gmail, Twitter, Facebook, etcètera.
Per poder accedir a totes les plataformes que utilitzes en el teu dia a dia, hauràs d'aconseguir una VPN. Una primera opció al teu abast és adquirir una targeta SIM amb 4G que porti incorporat una VPN. Aquest tipus de targetes no inclouran mai un número de telèfon xinès, ja que no està permès si no ets resident a la Xina i, per tant, el telèfon mantindrà el teu número configurat a les aplicacions.
La segona opció és provar amb les aplicacions VPN que trobaràs tant a Google Play com a l'Apple Store. NordVPN i ExpressVPN són dues aplicacions de pagament i Winscribe, Hotspot Shield o TunnelBear en són tres de gratuïtes.
Els traductors de veu, una ajuda per comunicar-te
Una de les coses que fan més respecte de viatjar al continent asiàtic és la llengua. El xinès és un idioma completament diferent i és possible que en alguns llocs et costi trobar persones que parlin anglès. Majoritàriament, però, la gent jove sabrà dirigir-se a tu en aquest idioma.
Dues coses recomanables per no trobar-te en una conversa que no avança són descarregar-te un bon traductor que funcioni a través de veu, com iTransalte Voice o SayHi, i portar sempre a mà bolígraf i paper. En algunes ocasions, com pot ser la d’agafar un taxi, et serà útil poder escriure la direcció en caràcters per indicar al conductor fins on vols anar.
El principal consell, però, és que no vagis amb por: pregunta i expressa’t de la manera que puguis, al final trobaràs com entendre’t!
El canvi de moneda: d'euros a iuans
La moneda xinesa és el iuan que, en el moment d'escriure aquest article, equival a 0,13 euros. Ciutats com Xangai o Hong Kong són una mica més cares que la resta, però en general és possible ajustar el pressupost perquè et gastis uns 20 euros al dia amb tot inclòs: transport, menjar i dormir. Perquè te'n facis una idea, el preu mitjà d’un dinar sol estar sobre els 20 iuans (2,5 euros).
Una despesa que caldrà tenir en compte són les visites als temples, parcs i d’altres llocs turístics, ja que és probable que molts siguin de pagament. Si ets estudiant, fixa-t’hi, perquè trobaràs descomptes que poden arribar al 50% amb el teu carnet universitari.
Què menjar a la Xina
La cuina xinesa acostuma a tenir una font de carbohidrat, generalment arròs o pasta, i aliments d’acompanyament com vegetals, peix o carns. La gastronomia tradicional, però, és un conjunt de moltes cuines regionals: depèn d’on vagis, tastaràs plats típics de la regió.
Una de les curiositats que pots trobar a ciutats com Pequín són locals on tu mateix cuinaràs els ingredients del teu plat. Al centre de la taula hi trobaràs caldo bullint perquè decideixis quin acompanyament i salsa vols per a la pasta o l’arròs.
Alerta, si et diuen que una cosa pica, és que pica, però si et diuen que no pica, potser també pica. El més important a l’hora d’escollir on menjar és buidar la ment de prejudicis i preparar-nos per tastar gustos als quals on estem acostumats.
Com moure’s per la Xina en transport públic
Una de les estructures més populars de la Xina és el tren bala. L’alta velocitat ferroviària xinesa té trens que van fins als 300 km/h. El seu sistema ferroviari et permetrà moure’t internament per ciutats com Xi’an, Xangai o Pequín de forma relativament fàcil i ràpida.
Els bitllets d’aquest tipus de transport és recomanable adquirir-los abans de viatjar perquè els trens solen anar plens. Trobaràs pàgines en línia, com Viatge a Xina o Baulao.com, que et facilitaran diverses formes d’aconseguir-los.
Recorda que ciutats com Xangai o Pequín són de les més poblades pel món i, per tant, també les que tenen la xarxa de transport públic més extensa. El metro de Xangai ocupa la segona posició a escala mundial, després del de Nova York, amb 676 km de longitud que recorren 413 estacions.
Baidu i Gaode, les alternatives a Google Maps a la Xina
Google Maps, el servidor de mapes en línia que acostumem a utilitzar, no et mostrarà la realitat dels carrers, carreteres i edificis xinesos. Carreteres que s’acaben quan haurien de continuar, estacions d’autobusos que no estan indicades, o edificis en llocs on no n'hi ha. Això passa perquè la llei de mapes de la República Popular de la Xina especifica que és il·legal crear mapes del país sense autorització del govern.
Per això et serà útil utilitzar altres aplicacions xineses que et permetin moure't fàcilment. La més recomanada per utilitzar a l'ordinador és Baidu, map.baidu.com. En aplicació mòbil, Gaode Map, tant per a Android com per a Iphone.
Aquests mapes funcionen amb caràcters però inclouen totes les possibilitats que tens de transport públic: autobusos, trens, metro o tramvia, que Google Maps no t'indica. Al principi pot semblar complicat, però un cop els hagis utilitzat veuràs que no tenen complicació perquè la forma de funcionar és gairebé idèntica a la del Google Maps i bastant intuïtiva.
Aquests cinc consells et seran útils per començar a planificar el teu viatge. Ciutats com Pequín, la capital política, o Xangai, la "capital econòmica", i les excursions a la Gran Muralla Xinesa o a Huang Shan, les "muntanyes grogues", són llocs que mai oblidaràs.