Lituània es va convertir en el primer país de la República Soviètica en abandonar l'URSS el 1990 i des d'aleshores ha experimentat una ràpida modernització. Per descomptat, hi ha moltes relíquies del període soviètic, com búnquers i museus, però trobaràs moltes altres coses tant atractives com inesperades.

Des de la capital fins a meravelles naturals, des d'una sorprenent quantitat de museus extravagants com el Museu de l'Apicultura i el Museu dels Diners fins a diversos llocs que són Patrimoni de la Humanitat, hi ha molt a gaudir a Lituània, i sense fer grans distàncies, gràcies a la seva petita i manejable mida.

Aquí et proposem un petit mostrari de coses per fer perquè pensis en la possibilitat de fer un pròxim viatge a Lituània.

3️⃣ Com gaudir de tres dies a Chicago amb magnificència

⛰️ El Perú no és només Machu Picchu

Nucli antic de Vílnius

Patrimoni de la Humanitat, Vílnius és coneguda per ser una de les millors ciutats medievals d'Europa gràcies als seus edificis increïblement ben conservats, i presenta una deliciosa combinació d'arquitectures d'estil gòtic, renaixentista i neoclàssic, més els foscos edificis brutalistes dels soviètics. N'hi ha prou amb travessar el riu Neris des del nucli antic per trobar un dels exemples més famosos d'arquitectura modernista socialista: el Palau de Concerts i Esports, un enorme edifici en forma d'ona.

Castell de Trakai

A 27 quilòmetres a l'oest de Vílnius, es troba la ciutat històrica de Trakai, una de les destinacions turístiques més populars de Lituània. Fundada al segle XIV, la ciutat s'ha convertit en un símbol de la variada història de Lituània amb diverses cultures que es van mudar a la regió. L'atractiu principal és el bonic castell medieval que es troba en una de les 21 illes del llac Galvė. A Trakai, trobaràs el riquíssim Kibinai, un pastís tradicional.

Vista aèria de Trakai / Unsplash

Klaipeda

A la costa bàltica, hi ha la increïble ciutat de Klaipeda. En el centre, hi ha un bonic districte històric amb edificis influïts pels estils arquitectònics alemany i escandinau. També hi ha alguns exemples fantàstics d'arquitectura soviètica, i a les platges del nord pots veure estructures defensives de la Segona Guerra Mundial. Al sud de la ciutat, trobaràs el preciós Curonian Spit, una duna de sorra de 98 quilòmetres que s'estén fins a Kaliningrado i crea la Curonian Lagoon.

Turó de les Creus de Siauliai

Estèticament dubtosa, però inquietantment atractiva, aquest petit turó és atapeït de més de 200.000 creus, estàtues de la Verge María i algunes altres efígies. Ningú no està completament segur de com va sorgir, però les creus van començar a aparèixer durant la dècada de 1830. Durant l'ocupació soviètica, el lloc es va tornar un símbol d'esperança i una forma de connectar-se amb la cultura que els soviètics es van esforçar per eliminar.

Kernave

Popularment coneguda com la Troia de Lituània, Kernave va ser la seva capital medieval. És la llar d'un dels assentaments antics més importants de Lituània. Davant el serpentejant riu Neris, la Reserva Cultural de Kernave és Patrimoni de la Humanitat. Hi ha quatre monticles de l'antic castell i les restes d'una ciutat medieval, i un museu. El poble reconstruït amb cabanes de fusta és una excel·lent manera de viatjar en el temps al passat.

Kaunas

La segona ciutat més gran de Lituània, va ser fundada al segle X i encara avui es poden admirar monuments de l'època medieval. Durant el període d'entreguerres, Kaunas va ser la capital de Lituània. Va ser llavors quan la ciutat es va desenvolupar i va aixecar la majoria dels edificis importants, així com les cases construïdes en estil modernista. Vibrant i fresca, aquí trobaràs els dos únics funiculars de Lituània i murals sorprenents per tota la ciutat.