La colossal ciutat d'Istanbul, coneguda en l'antiguitat com Constantinoble, i abans per Bizanci, s'estén a ambdós costats de les vores del Bòsfor, entre dos continents i dos mons. Per aquí van passar els tracis i els grecs, va ser la capital del Sacre Imperi Romà i va acabar sent conquerida pels musulmans per convertir-se en la capital del poderós Imperi Otomà. És a dir, té molta però que molta història.

Encreuament vital en la Ruta de la Seda i enriquida gràcies al comerç amb la Xina, Venècia i Àfrica, la ciutat va gaudir d'un poderós floriment durant l'Edat Mitjana. I tot això va deixar un fastuós llegat que la converteix en una ciutat fascinant a més de la més poblada del continent europeu. Istanbul mereix tot el temps que puguis dedicar-li, però un mínim de dos dies és suficient per experimentar el més fonamental de la seva idiosincràsia.

Dia 1: Topkapi, mesquites i Gran Basar

Per comprendre una mica millor la història turca, comença amb l'era bizantina. El Palau de Topkapi és un enorme complex palatí medieval a la punta de l'antiga península. El complex medieval consta de quatre patis principals, Harem Imperial, Tresor Imperial, Mesquita dels Agas i banys turcs. Des de 1985, és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Allà mateix hi ha una de les dues meravelloses mesquites que té aquesta ciutat: la Mesquita Blava. És un temple construït a mitjans del segle XVII, té cinc cúpules principals, vuit cúpules secundàries i sis minarets, i es diu així per les rajoles blaves pintades a mà que adornen les parets interiors.

Molt a prop hi ha Hagia Sofía, l'altre sensacional temple d'Istanbul. Quan es va construir en 537, era una catedral ortodoxa i era l'edifici més gran del món, famós per la seva enorme cúpula. El 1453, quan els musulmans van conquerir Constantinoble, es va convertir en una mesquita otomana. El 1931, va ser secularitzada i reoberta com a museu el 1935.

La Cisterna Basílica és una de les enormes cisternes antigues que es troben sota de la ciutat. Es va construir al segle VI amb 336 columnes de marbre, moltes d'elles reutilitzades dels edificis més antics de tot l'Imperi Romà.

Finalment, un clàssic: el Gran Basar, considerat un dels primers centres comercials del món i que cobreix una àrea de 30.700 metres quadrats, 61 carrers coberts i més de 4.000 botigues.

La Mesquita Blau / Unsplash

Dia 2. Creuer, Dolmabahçe i Plaça Taksim

Comença amb un inoblidable creuer pel Bòsfor, entre dos continents. Hi ha moltes empreses que fan un trajecte de dues hores. I des del mar podràs contemplar els luxosos palaus construïts per sultans dels segles XVII i XVIII.

El Palau de Dolmabahçe el més famós dels palaus del Bòsfor i el més gran de Turquia: té 285 habitacions, 46 sales i 68 banys. Combina l'arquitectura otomana tradicional amb els estils barroc, rococó i neoclàssic, la qual cosa reflecteix la influència de l'estil europeu en les cultures orientals.

La Torre de Gàlata, ubicada a l'altre costat de la Banya d'Or d'Eminönü, és un dels punts de referència de l'horitzó de la ciutat. Construïda al segle XIV, avui dia compta amb un bar i un fantàstic restaurant a l'últim pis.

La Plaza Taksim es troba a Beyoglu i és el cor de l'Istanbul moderna amb botigues, restaurants i bars que vibren amb el ritme de l'Istanbul jove i cosmopolita. Istiklal Caddesi és el carrer principal, però hi ha molts carrers i carrerons més petits que val la pena explorar.