Santander, com a capital de Cantàbria, no necessita segurament presentació entre la gran majoria la població. Els qui coneixen la ciutat saben l'enorme quantitat d'atractius que ofereix, però no només és Santander a Cantàbria. De fet, podrien enumerar-se desenes de raons per les quals visitar aquesta regió del nord de la península.

Així i tot, avui ens centrarem en tres aspectes que a més de Santander fan que Cantàbria valgui la pena ser visitada. Els detallem a continuació.

🗺️ Què fer i veure a Porto per conèixer-lo en un cap de setmana

✈️ Quins llocs hauries de visitar si t'animes a viatjar a Dinamarca

Comillas

Comillas és una d'aquestes poblacions magnífiques que tothom hauria de conèixer abans o després. En ella trobaràs alguns dels edificis més originals i bonics de Cantàbria. El responsable que això sigui així va ser el primer marquès de Comillas.

Va fer fortuna a Cuba i en acabat va tornar a encarregar als més importants arquitectes modernistes catalans que embellissin la seva ciutat natal a finals del segle XIX. Altres aspectes destacats de la localitat inclouen mansions extravagants, un nucli antic empedrat i una bonica platja.

Hi ha pocs edificis del genial arquitecte Antoni Gaudí fora de Catalunya i un d'ells està en Comillas: El Capricho. Aquesta extravagant obra mestra ratllada per tot l'exterior amb bandes de ceràmica de gira-sols és en realitat la seva primera obra. El lloc val cada segon que passis en ell, miris on miris sempre hi ha una cosa que anomena la teva atenció.

Passejant pels carrers de Comillas trobem la Casa del Duque, una preciosa mansió que podria ser una gran localització per a una pel·lícula de terror, i que encara que no es pot visitar per dins, val la pena contemplar des de l'exterior.

El Marquès de Comillas va encarregar a l'arquitecte català Joan Martorell el Palacio de Sobrellano, un palau neogòtic que és impressionant i que ofereix una visita guiada cada dia excepte els dilluns.

Per últim, però no menys important, està l'encantador nucli antic amb costeruts carrers empedrats, pintoresques places, grans casalots i cases típiques amb balcons de fusta que representen l'arquitectura més tradicional de Cantàbria.

Santillana del Mar

Quan arribes a Santillana del Mar hi ha un cartell que fa referència al fet que és entre els pobles més bonics d'Espanya. Diuen que és la localitat de les tres mentides perquè ni és santa, ni és plana, ni té mar. Tot i així, el cert és que Santillana és una joia medieval molt ben conservada amb els seus carrers empedrats i balcons plens de flors.

La Col·legiata de Santa Juliana és el monument més rellevant del poble, una col·legiata amb un bonic claustre dedicat a les relíquies de la santa que li dona el seu nom.

Si vols menjar allà, pot fer-ho de manera espectacular a El Parador de Gil Blas. Un hotel i restaurant de la cadena estatal de Paradores. L'hotel ocupa un preciós casalot situat en una plaça de Santillana del Mar i és un monument en si mateix, per la qual cosa mereix una visita encara que no mengis allà o no estiguis allotjat en ell.

Edificis de Santillana del Mar / Pixabay

Què menjar a Cantàbria

Provar els plats tradicionals de Cantàbria no et deixarà indiferent. Compten amb uns productes d'horta que criden l'atenció i el mar fa la resta en complementar l'oferta com en els millors llocs.

Les rabas (calamars fregits) són molt populars a Cantàbria i són a tots els menús o pica-piques de bars i restaurants. Pot semblar un plat més, però a Cantàbria porten tant temps servint rabas que coneixen perfectament el punt de fregit que precisen.

Malgrat que aquesta regió està banyada pel mar, tenen una carn increïble. El bestiar boví càntabre és molt de renom i ho és per alguna cosa, sens dubte.

El cocido és un plat molt popular en gran part del país, però cada regió té la seva pròpia recepta. Les varietats que se serveixen a Cantàbria és el cocido montañés i té com ingredients base la mongeta blanca i la col. A més se serveix acompanyat de xoriço, botifarró, cansalada i costella.

Les postres que has de provar si visites Cantàbria són molt variades, però entre els més únics estan la quesada pasiega, les postres especials de l'àvia (flam amb gelat, merengue i un toc de licor), els frisuelos de Liébana, els sobaos o les corbates d'Unquera.