Pequín (北京) és la capital de la República Popular Xina i té una població de més de 21 milions d’habitants en una àrea de fins a 1.641 quilòmetres quadrats. Aquesta capital concentra més de 200 llocs considerats turístics, dels quals set són Patrimoni de la Humanitat. Una ciutat en què et pots perdre i passar-hi dies, i dies, i dies i sentir que no l’has acabada de veure.

És per això que aquí us recomanem els imprescindibles de Pequín, aquells llocs que si visites la ciutat, has de veure tant sí com no: temples, parcs, llocs històrics i els principals barris antics.

La plaça de Tiananmen, la Ciutat Prohibida i la tomba de Mao Zedong

La ciutat de Pequín, com totes les del món, s’entén per la seva història i les dinàmiques polítiques que ha viscut el país sencer. Com és la capital del país, és on es troben la seu del Comitè Central del Partit Comunista i la del Govern Popular Central de la Xina.

Al centre d’aquesta ciutat hi trobem la plaça de Tiananmen, que la majoria de nosaltres coneixem per les protestes del 1989. La plaça va ser construïda tenint en compte que Pequín seria la capital de l’acabada de proclamar República Popular Xina. És, per tant, un dels símbols més importants del país i la plaça té una superfície de les més grans del món: 440.000 metres quadrats.

 

tiananmen

Fotografia de Yo Hibino de Lafayette IN, Wikipedia

Des de Tiananmen s’observa la Ciutat Prohibida, l’antiga residència dels emperadors des de la dinastia Ming a la dinastia Qing. Així com la majoria dels llocs emblemàtics de Pequín, sorprèn la seva grandària de 72 hectàrees. Per poder veure-la sencera es recomana dedicar-li moltes hores que, si no tens, és possible que no l’acabis!

foto ciutat prohibida unsplash 2

Entrar a la Ciutat Prohibida costa uns 60 iuans (7,5 euros), als quals s’aniran sumant petites quantitats de 5 o 10 iuans (entre 0,60 i 1,20 euros) si vols entrar en algunes de les zones que estan diferenciades de l’espai principal.

Un dels llocs als quals pots entrar de manera gratuïta, situat en un altre costat de la plaça, és el mausoleu de Mao Zedong. Mao, fundador de la República Popular Xinesa i president des del 1954 fins al 1959, va ser embalsamat poc després de la seva mort. El seu cos es troba dins d’un taüt de cristall.

markus winkler 5QNXGgT7LzU unsplash

Per entrar a veure el seu cos hauràs de deixar fora totes les teves pertinences i entrar amb, solament, el mòbil, la cartera i el passaport. Aquesta és una de les zones més vigilades pels cossos policials i militars. Si t’has de deixar el passaport a l’hostal, que no sigui el dia que visitis el centre.

Temples, temples i més temples

Un dels elements culturals i religiosos més característics de la Xina són els seus temples. Aquests llocs sagrats, santuaris de diferents religions, marquen la visita al país.

A Pequín, d’entre els temples més populars, et recomanem el Temple del Cel, taoista, el Temple Confucianista i el Temple dels Lames, budista. En aquest últim s’hi troba una de les estàtues de Buda més valuoses fora del Tibet, que fa fins a 18 metres d'alçada. 

temple del cel unsplash

El Palau d’Estiu

El Palau d’Estiu, de l’any 1750, està situat a uns 15 quilòmetres del centre de la ciutat. Aquest palau va ser construït perquè els emperadors hi passessin les vacances, quan no s'estaven a la Ciutat Prohibida. Ocupa una extensió de 300 hectàrees, amb desenes de zones diferenciades.

palau estiu jaume

Com a la Ciutat Prohibida, l’entrada principal té un cost aproximat de 20 iuans (2,5 euros) als quals s’han d’anar sumant petites entrades en zones diferenciades, si vols veure el palau sencer.

El pont de Marco Polo

També a uns 15 quilòmetres del centre trobem el pont de Marco Polo, pel qual passa el riu Yongding. Marco Polo és el nom amb què aquest pont es coneix a Occident, pel famós llibre Els viatges de Marco Polo, tot i que el seu nom tradicional és el de pont de Lugou.

El pont es caracteritza per les estàtues dels lleons que van de principi a final, sobre els 281 pilars de marbre. No n’hi ha dos d’iguals.

Pont de Marco Polo   Jaume

Aquest pont és conegut per ser el lloc on es va desencadenar la Segona Guerra Sinojaponesa en el context històric de la Segona Guerra Mundial, on les tropes xineses van ser derrotades per l’imperi del Japó. L’entrada ronda els 20 iuans (2,5 euros).

Quatre 'hutongs' que no et pots perdre

Quan parlem de hutongs fem referència a carrers i carrerons que componen el que serien els barris tradicionals de Pequín. Són un bon lloc per passejar, fer un cafè i, en alguns, passar una nit divertida.

llac shichahai jaume

Alguns dels més populars són els que es troben entre la torre del Tambor i el llac Shichahai, els voltants de Qianmen (al sud de la plaça de Tiananmen), els hutongs de Jinsitao o els de Guozijan. La zona del llac de Shinchahai és un bon lloc per fer-hi unes copes.

Elaboració pròpia, My Maps de Google Maps

No pots marxar de Pequín sense veure la Gran Muralla Xinesa. Mutianyu, un dels seus trams reconstruïts, es troba a 80 quilòmetres de la ciutat i s'hi pot arribar amb transport públic.

Si estàs pensant a visitar el país, et donem cinc consells bàsics per viatjar a la Xina i què veure a Xangai, la seva "capital econòmica".