Un dels mons per explorar, que donarien per escriure una enciclopèdia de curiositats, és el dels restaurants i bars, concretament, pel que fa als seus menús i als plats de les seves cartes. Hi ha qui derrapa de mala manera fent-se el graciós, hi ha qui tira pel dret o hi ha qui deixa anar un tuf de catalanofòbia, com un restaurant de Madrid on l'actor Josep Julien es va trobar una apreciació peculiar quan triava les postres, a triar entre quatre plats:
- arroz con leche casero
- piña
- crema de yogurt con salsa de mango
- crema catalana hecha en Madrid
Aquesta precisió, crema catalana no feta a Catalunya sinó feta a Madrid, era del tot sobrera. És evident que no faran cremar la crema a 650 km i portar-la a Madrid per servir-la:
Ara, nova sorpresa provocada per la carta d'un restaurant, tal i com han destacat al Huffington Post. Una carta d'un restaurant de Canadà, després que un usuari hagi compartit a les xarxes socials què s'ha trobat. Una carta curiosa de paellas, probablement el plat més famós fora d'Espanya. Però d'aquí al que ha vist l'usuari, hi ha un món. “Hola, tuiter, ayer vi esta carta de paellas en un restaurante canadiense y pensé que os gustaría verla. De nada”. I realment, el que s'ha trobat crida l'atenció, tal i com adjunta amb una explícita foto on hi podem trobar fins a catorze tipus de paelles diferents, a quina més inversemblant. Per exemple, la paella catalana amb, atenció, xai, pollastre, musclos, xoriço i calamars. Tota una aberració. No és l'única. També hi ha la paella casera, que porta ni més ni menys que musclos, calamars, sardines, bacallà i xoriço (y dale amb el xoriço), o la paella malagueña, amb marisc, pollastre i, com no, xoriço. O la paella Galícia amb llagosta, marisc, pollastre i... bingo!, xoriço. O la paella atlàntica que duu gambes, vieires, cloïsses, calamars, musclos, bacallà i llamàntol (què estrany que no li posin xoriço...).
Hola, tuiter, ayer vi esta carta de paellas en un restaurante canadiense y pensé que os gustaría verla. De nada. pic.twitter.com/OTTIYFOCJv
— Ernesto Filardi (@HacheFilardi) July 5, 2022
És curiosa l'obsessió d'aquest establiment pel xoriço. La meitat de les paelles, set de les catorze, porten xoriço. Deu ser que el deuen trobar muy español y mucho español, com diria Mariano Rajoy. Això sí, no han considerat oportú posar-lo com a un dels ingredients de la paella valenciana. Un altre tema ja són els abusius preus del restaurant. La xarxa no dona crèdit:
También tienen una paella vegetariana. Que, como no podía ser de otra forma (?) se llama Paella Compostela. pic.twitter.com/t9KGLNSqjx
— Ernesto Filardi (@HacheFilardi) July 5, 2022
El “avec chorizo” es como una puñalada en el corazón.
— Santiago Díaz (@sdiazcortes) July 5, 2022
Echo de menos la paella castellana, con ajo, rebanadas de pan duro y huevo (avec chorizo).
— Arty Morty (@JotaHouses) July 5, 2022
Una manchega con su buen queso fundido encima
— Gena Fernandez #27 (@genfe2) July 5, 2022
Bueno, bueno, hay que entrar y hacer una cata. Y luego un reportaje en profundidad ilustrado con fotos, un informe, un dosier y un power point. Yo en particular necesito saber por qué motivo algunas no llevan chorizo. Gracias 🙏🏼😜
— LaMacarella (@lamacarella) July 5, 2022
Una de esas "paelas" pic.twitter.com/LI3lY488KK
— Agus🌞🌊🐶🍕 (@AgusUtopia) July 5, 2022
En una comida de trabajo con un montón de gente en Nueva York, me sirvieron una con codillo, langosta y chorizo. El camarero era gallego y me pidió disculpas cuando la puso en la mesa.
— Raquel 🦖 (@raquelsanchis) July 6, 2022
Trobem a faltar una bona paella de Valls amb calçots i salsa romesco, la paella del Maresme amb maduixots, la paella de L'Escala amb anxoves, la paella de Cadaqués amb taps, la paella de Vic amb fuet, la paella de L'Empordà plena de brunyols o una bona paella d'Agramunt farcideta de torrons.