Espanya no canvia. Gens ni mica. Si més no, una enorme quantitat de la seva població, la que practica un nacionalisme excloent i irrespectuós, sobretot quan parlem de les llengües cooficials de l'Estat. Tots aquells que parlem català, euskera, gallec, bable, aragonès, etcètera, som de segona, tercera o quarta categoria. I actuen en conseqüència, és a dir: menystenint, atacant i afavorint el seu arraconament i desaparició. És el seu modus operandi, practicat de forma transversal per polítics, jutges, policies, empresaris i professionals o ciutadans vulgaris.

No és pas cap novetat, cert. El maltractament ha estat, és i serà persistent i tossut. I sembla que incorregible. Però no per això deixa de sorprendre'ns, malgrat que sovint tot gira al voltant de la mateixa situació: gent ofesa en sentir que d'altres parlen en la seva pròpia llengua... a casa seva. Al llarg de l'estiu hem vist aquesta mena d'episodis, especialment a Galícia, arribant al paroxisme més delirant. Menús de bar, cartells, senyals... tots els hi molesta i els hi resulta incomprensible, indignant, un escàndol. 'Esto es España, coño'. I així tot.

Espanyolistes en acció / EFE

La darrera mostra ha tingut lloc al País Basc, a Bilbao, on s'han celebrat les VII Jornades de les Juntes de Govern del Consell General de l'Advocacia Espanyola. Un acte presidit per Íñigo Urkullu, lehendakari. Per als castellanoparlants monolingües i deixebles de Toni Cantó: el president del govern d'Euskadi, etimològicament "el que exerceix de primer". Durant el discurs de benvinguda i salutació, va cometre una heretgia: adreçar unes paraules en euskera. Un gest de cortesia que va rebre la pitjor resposta per un grup d'assistents: aixecar-se de la cadira de forma molt educada i fotre el camp de la sala. Ah, quin país tan enriquidor, quanta germanor, quina gentilesa. Fantàstic.

La 'espantá' espanyolista ha deixat de pedra al presentador d''En Jake' i periodista d'ETB Xabier Lapitz, que habitualment escriu a les pàgines d'El Nacional.cat. Però encara més el tuit d'ofendidito d'un advocat de la seva corda, qualificant-lo d'acte de manca de respecte. Dels que marxaven? No, home, no. D'Urkullu i dels euskalduns. Una piulada que ha obert la porta als 'haters' lingüístics, deixant anar tota mena de delicades opinions que els retraten amb escreix. Això sí, han rebut la seva merescuda resposta.

tuit de Xabier Lapitz sobre els atacs a l'euskera

Xabier Lapitz / TV3

Reaccions a la polèmica per l'ús de l'euskera al País Basc / Twitter

El que dèiem, no tenen remei. El més al·lucinant, però, és que se sorprenguin que hagi tanta gent que vulgui deixar de formar part del seu "país", ple d'aquests espècimens. Aurrera, endavant, adiante.