La història de la humanitat està plena de classificacions i rànquings. 'El rei més durador', 'la guerra més cruel', 'el descobriment més important'... hi ha de tota mena i condició. Potser no sigui transcendent per al gènere humà en el seu conjunt, però també hi ha categories més específiques que tracten, per exemple, el que passa en un club de futbol. Que coi, en un que és més que un club, el F.C.Barcelona. En l'apartat que valora la gestió i el llegat dels seus presidents segur Josep Maria Bartomeu ocupa una posició destacada. Llàstima per a ell que sigui en l'última posició dels millors, o el primer dels pitjors. Aquesta és, si més no, l'opinió de molts socis i simpatitzants blaugranes, que no volen veure Barto ni en pintura. I de fet, està sent així des que marxés del club, tret de dos o tres situacions concretes. Fins ara.
Les xarxes socials són un veritable pou de sorpreses. Sobretot quan el control del que es publica depèn del jovent. Gravacions casolanes que podrien passar més o menys inadvertides, quedant a l'àmbit més familiar o d'amics, però mai convertir-se en virals. Si no fos, és clar, perquè un muntatge sobre la sopa de galets del dinar de Nadal i la felicitat que genera en els comensals acaba ensenyant com ha gaudit de les festes un personatge mediàtic com l'esmentat Bartomeu. Va participar de la broma en família i ara veu que el vídeo crema a la xarxa i tothom el mira i al·lucina. Motius no en manquen, i no només pel principal: veure'l fent el goril·la, el zombi o directament l'indi a TikTok. Va amb mascareta, però vaja, que si no és en Josep Maria, 'me la tallo i em faig monja', que diria Jaume Creixell.
La troballa ha saltat de plataforma i ha deixat els tuitaires amb els ulls com taronges. Les respostes al document gràfic són imparables i s'acarnissen amb l'escena. No pel ball d'en Barto, que fa riure, però hi d'altres elements no fan tanta gràcia. Per exemple, veure com en aquella família les restriccions de 10 persones en un domicili per celebrar les festes se les passen per l'arc de triomf. Hem comptat fins a 16 persones, incloent la iaia cuinera. Perdó, 17: també hi ha una dona que treballa a la casa amb uniforme d'altra època: no li manca cap detall, com la còfia. Aquest és el vídeo.
Les crítiques també van en aquest sentit, posant fins i tot en dubte que realment fos la veterana senyora l'autora de la recepta que fa ballar tothom d'alegria. I per acabar-ho d'adobar, l'idioma escollit per l'autor del muntatge. Un castellà amb dos o tres pinzellades de català residual i anecdòtic. Els mastegots són de tots els gustos i colors.
Bartomeu no passa desapercebut ni fent cameos en mig d'una conga. És famós, i punt. Que ho tingui present per al proper vídeo viral. Potser té fusta d'influencer i ell encara no ho sabia.