05/04/2018
El jutge belga deixa en llibertat sense fiança Comín, Serret i Puig
La justícia belga ha deixat en llibertat els consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig després d’haver declarat aquesta tarda davant d’un jutge a Brussel·les. El jutge ha decidit no imposar-los cap tipus de fiança mentre es decideix sobre l’euroordre. Sí que els ha imposat mesures cautelars consistents en la prohibició de sortir del país, estar localitzables en un domicili i atendre a les peticions que els faci justícia belga. El següent pas serà una vista als jutjats perquè el magistrat decideixi si són extradits o no.
Aquesta notícia s’ha conegut poc després que l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, al nord d’Alemanya, també hagi deixat en llibertat el president Carles Puigdemont i hagi descartat el delicte de rebel·lió que Espanya al·legava. L’ha deixat en llibertat sota fiança de 75.000 euros mentre estudia si l’extradita perquè sigui jutjat només per malversació.
Els consellers disposen d’una residència al país i la Fiscalia de Brussel·les ja va defensar la setmana passada que no hi ha “risc de fuga” i que s’havien posat a disposició de la justícia quan se’ls havia requerit.
Centenars de milers de persones clamen pels presos a Barcelona. Nova manifestació massiva. Centenars de milers de manifestants han omplert l’Avinguda Paral·lel de Barcelona aquest matí per defensar les institucions catalanes i els drets fonamentals i demanar l’alliberament dels presos polítics. Sota el lema “Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!”.
La marxa s’ha celebrat la vigília del dia que fa sis mesos que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, són a la presó.
21/04/2018
23/04/2018
Aquest any, El Nacional ha fet per Sant Jordi un pas més en la seva consolidació com el diari de referència de molts catalans i hem sortit al carrer disposats a trobar-nos amb els nostres lectors al passeig de Gràcia, 76, de Barcelona. Després de gairebé onze hores a l’estand —entre les 10 i les 21 hores—, de rebre una allau de visites durant tota la jornada i de polsar el suport incessant dels nostres lectors, només podem donar les gràcies. Era un Sant Jordi especial i hem volgut aportar amb la nostra mirada una contribució a una Diada que ens agradaria que fos diferent l’any vinent. Una Diada sense presos, amb la Generalitat recuperada i amb les nostres institucions al servei de la gent. Catalunya és fonamentalment la seva gent i en dies com Sant Jordi es fa més evident que en qualsevol de les altres jornades de l’any. Res no ens defineix més que Sant Jordi: civisme, cultura i roses són la identitat catalana, com ens veiem i com ens agradaria que se’ns veiés cada 23 d’abril.