L'1% més ric del món, segons una anàlisi d'Oxfam Intermón amb dades d'UBS, té més riquesa que el 95% de la població mundial en conjunt. L'informe Multilateralisme en una era d'oligarquia global, publicat aquest dilluns per l'ONG en el marc de l'Assemblea General de les Nacions Unides.

L'augment de fortunes entre les grans empreses i els executius mundials continua sent desigual en relació amb els ciutadans i amb les empreses que no estan en les elits, així com el Sud Global surt molt perjudicat d'aquesta desigualtat, mostra el report. El 79% de la població mundial és al Sud Global, però només el 31% de la riquesa (econòmica) és en aquests països, que en molts casos tenen a empreses d'occident explotant gran part dels seus recursos naturals.

Els països de renda baixa, a més, destinen el 40% dels seus pressupostos anuals a pagar el seu deute, la qual cosa suposa un 60% més del que destinen a l'educació, salut i protecció social sumades. Més de la meitat d'aquest deute és a prestadors privats com bancs o fons d'inversió, alguns d'ells fons voltor que compren deute en contextos de sobreendeutament a baix preu i exploten fórmules legals per rebre el pagament en la seva totalitat.

Franc Cortada, director general d'Oxfam Intermón, delegació espanyola de l'ONG, s'ha mostrat molt crític amb els països i empreses més riques. "L'ombra de l'oligarquia mundial plana sobre l'Assemblea General de les Nacions Unides. Els ultrarics i les megaempreses que ells controlen estan conformant les regles del joc a favor seu, a costa de la resta de la població. Les Nacions Unides estan perdent capacitat d'acció davant el poder creixent dels milmillonarios", ha dit.

L'informe detalla que l'1% més ric té el 43% dels actius financers globals i dues multinacionals són propietàries del 40% del mercat mundial de llavors. Les tres grans gestores de fons nord-americans, BlackRock, State Street i Vanguard, gestionen per la seva part una cinquena part de tots els actius d'inversió en tot el món, 20.000 milions de dòlars.

L'informe se centra també en les empreses farmacèutiques, on han sorgit almenys 40 nous milmillonarios arran de la pandèmia. Oxfam critica el poder "monopolístic" de les vacunes de la covid, que va portar que els set majors fabricants el 2021 sumessin 50.000 milions de dòlars de beneficis amb la venda de vacunes contra el coronavirus, "la qual cosa es va traduir en abundants dividends per als seus rics accionistes i en l'aparició de nous milmilionaris", diu l'informe. La falta de distribució equitativa, a més, va contribuir a un excés d'1,3 milions de morts a tot el món, segons Oxfam, que alhora recorda que el director general de Pfizer, Albert Bourla, va qualificar de "disbarat total" la possibilitat de compartir la tecnologia.