Alguna cosa més de 400.000 autònoms, aproximadament un 10% dels que hi ha a Espanya, han canviat la seva base de cotització amb el nou sistema de quotes en funció dels ingressos reals percebuts, dels quals uns 270.000, l'equivalent a dos terços, han incrementat la seva base, davant l'altre terç, que l'ha rebaixat.
Aquests són les dades que obren en poder del ministeri de la Seguretat Social, que dirigeix Elma Saiz, i que, segons fonts de la negociació consultades per Europa Press, han estat traslladats aquesta tarda a organitzacions d'autònoms i agents socials durant una reunió tècnica en la qual les parts han abordat el procés de regularització de quotes de 2023 després de la posada en marxa del sistema de cotització per ingressos reals.
En la reunió d'aquest dilluns, a la qual seguiran altres reunions tècniques per continuar analitzant aquest procés, han estat presents el secretari d'Estat de la Seguretat Social i Pensions, Borja Suárez, el director general de la Tresoreria General de la Seguretat Social, Andrés Harto, les principals associacions d'autònoms (LLIGA, Uatae i UPTA) i sindicats i empresaris (CEOE, Cepyme, CCOO i UGT).
Segons ha informat el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions després de la trobada, les parts han abordat en aquesta reunió tècnica el primer procediment de regularització de quotes dels 3,7 milions de treballadors que van estar d'alta durant 2023 en aquest sistema, després de l'encreuament de les dades fiscals amb l'Agència Tributària i les Hisendes Forals.
"Aquest procediment, d'una ressenyable complexitat tècnica, s'està desenvolupant durant aquests mesos i culminarà en la primera part de 2025", ha recalcat el Ministeri, que ha manifestat la seva "màxima disposició a informar i col·laborar amb el col·lectiu en aquest procés". A més, les parts s'han citat a convocar pròximament la taula en la qual s'abordi el cessament d'activitat, segons el Ministeri.
Noves reunions en les setmanes vinents
Per la seva part, fonts de LLIGA han indicat a Europa Press que la reunió d'aquest dilluns tenia caràcter tècnic i s'ha limitat a explicar, per part de la Seguretat Social, el procediment i els terminis del procés de regularització de quotes de 2023.
"Ha estat una reunió estrictament tècnica en la qual no s'ha abordat cap altre tema", han apuntat les mateixes fonts, que han afegit que hi haurà més reunions tècniques en les setmanes vinents per continuar abordant aquesta qüestió.
Per la seva part, el president d'UPTA, Eduardo Abad, ha afirmat que en la trobada d'aquest dilluns s'ha tractat "en profunditat" el decalatge temporal de com durà a terme l'ajustament del nou sistema de cotització per ingressos reals.
"El març de l'any 2025 tots els autònoms i autònomes del nostre país tindran perfectament definit les quantitats econòmiques que han sobrecotitzat o les que han infracotitzat. Serà quan es percebran o s'hauran de fer front als pagaments de les quotes que no han estat satisfetes en funció dels trams de cotització que li correspondran a cadascun dels autònoms", ha assenyalat Abat.
Segons la seva opinió, que només 400.000 autònoms hagin modificat la seva base de cotització amb el nou sistema d'ingressos reals "és una quantitat molt baixa", que amb prou feines representa al 10% del total dels autònoms.
Abad ha lamentat que el Ministeri no hagi posat sobre la taula un calendari "realment operatiu" per tractar altres temes "absolutament imprescindibles" per al treball autònom, com la reforma del cessament d'activitat o el subsidi per a autònoms majors de 52 anys, entre altres temes citats pel màxim responsable d'UPTA.
Finalment, la secretària de Política Institucional i Polítiques Territorials d'UGT, Cristina Estévez, ha indicat que aquest primer procés de regularització és un procediment "complex" de posar en marxa. "Però val la pena augmentar la protecció social i sobretot disminuir la bretxa de pensions que existeix entre treballadors per compte d'altri i autònoms", ha afegit.