La fiscalitat espanyola no determina una deducció generalitzada de les despeses d'escolaritat i, per tant, no tots els espanyols tenen una desgravació homogènia. És decisió dels governs autonòmics establir què poden deduir-se i perquè importi, a més de fixar uns requisits. Actualment, únicament 10 de les 17 comunitats autònomes del territori espanyol estableixen deduccions per despeses escolars que es poden imputar en la declaració de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Es tracta d'Aragó, Astúries, Andalusia, Comunitat Valenciana, Madrid, Castella-la Manxa, Múrcia, Extremadura, Balears i Canàries.
Les quanties i requisits per poder accedir a aquestes deduccions en l'IRPF poden consultar-se al web de l'Agència Tributària. En línies generals, desgraven el cost dels llibres de text i material escolar -encara que no totes- i n'hi ha algunes que inclouen classes d'informàtica o idiomes. És el cas d'Andalusia, Comunitat Valenciana, Extremadura i la Comunitat de Madrid. En cap cas, no obstant això, no hi ha compensació fiscal per les despeses realitzades en equips electrònics (portàtils, tablets o d'altres).
Segons consta a l'Agència Tributària, s'entén per material escolar "el conjunt de mitjans i recursos que faciliten l'ensenyament i l'aprenentatge, destinats a ser utilitzats pels alumnes per al desenvolupament i aplicació dels continguts determinats pel currículum dels ensenyaments de règim general establerts per la normativa acadèmica, així com l'equipament i complements que la Direcció i/o el Consell Escolar del centre educatiu hagi aprovat per a l'etapa educativa de referència".
Desglossament per comunitats
A Andalusia, les famílies poden deduir-se el 15% en ensenyament escolar o extraescolar d'idiomes i informàtica. El màxim és de 150 euros a l'any per cada fill. Dins de les despeses d'ensenyament relacionades amb la informàtica i idiomes, es troben aquells que s'abonen a acadèmies, centres docents, escoles oficials d'idiomes o persones físiques que es trobin donades d'alta en el corresponent epígraf de l'IAE per classes particulars.
A l'Aragó, les famílies poden desgravar el cost total dels llibres de text per a alumnes de primària i secundària. Si es tracta de famílies nombroses, s'estableix un límit de 75 euros per fill en la declaració individual i de 150 euros en la declaració conjunta dels pares. Els límits de renda per beneficiar-se d'aquestes desgravacions s'han situat en 30.000 euros en la declaració individual i 40.000 en la conjunta.
A Astúries, també es desgrava el 100% dels llibres de text per a primària i secundària, sempre que les bases imposables no superin els 26.000 euros en tributació individual i els 37.000 euros en la conjunta. En el cas de les famílies nombroses, descomptaran un màxim de 150 euros per fill si la declaració és conjunta, i 75 euros si és individual. A més, existeix un 15% de deducció de les despeses per als nens de 0 a 3 anys, sempre que no superi els 330 euros per fill i que la base imposable sigui de menys de 25.009 euros en tributació individual i 35.240 per a la conjunta.
A les Balears, s'inclouen els llibres de text totalment, amb un màxim de 220 euros per fill, i els estudis extraescolars d'idiomes. També hi ha un tipus d'ajuda per als estudis fora de les illes per als contribuents que compleixin una sèrie de requisits. En aquest cas, la deducció és de fins a 1.760 euros per descendent que depengui econòmicament del contribuent i que cursi estudis universitaris, formació de grau superior o ensenyaments artístics superiors, entre d'altres.
En Castella-la Manxa, tenen deduccions el material escolar i les classes d'idiomes o aquelles activitats relacionades amb l'aprenentatge fora dels centres educatius com a reforç o suport dels ensenyaments en els quals estiguin matriculats. Per a rendes entre 12.000 i 25.000 euros, la deducció va de 200 euros a 75 euros per fill. El material amb el 100% de l'import i les classes amb un 15% de la despesa sempre que l'alumne cursi etapes de l'educació bàsica obligatòria. També s'estableix un 15% per a les despeses d'estudi i residència de fills o descendents fora del municipi de residència de la unitat familiar, sempre que el municipi on es cursin els estudis es trobi en Castella-la Manxa i que al lloc de residència de la unitat familiar no hi hagi l'esmentada oferta educativa. Igualment, serà aplicable aquesta deducció quan el municipi on es realitzin els estudis es trobi fora de Castella-la Manxa i no hi hagi a la regió oferta educativa per als estudis cursats.
A les Canàries, els contribuents poden deduir-se les quantitats satisfetes en l'any per adquisició de material escolar, llibres de text, transport i uniforme escolar, menjadors escolars i reforç educatiu (classes particulars), pel conjunt de descendents o adoptats. Els límits són: màxim de 120 euros, pel primer descendent o adoptat, i 60 euros addicionals per cada un dels restants descendents o adoptats. Respecte als topalls de tributació, queden establerts en 42.900 euros en tributació individual, i 57.200 euros en tributació conjunta.
A la Comunitat Valenciana, la compensació ve per l'adquisició de material escolar i llibres de text per als aturats, amb un import màxim de 110 euros, i sempre que la base imposable total sigui inferior als 25.000 euros en tributació individual o als 40.000 euros en tributació conjunta. A més, es cobreix una part de les despeses de guarderia, amb una deducció del 15%, amb un límit de 270 euros per a contribuents amb fills de 0 a 3 anys. Els fills que necessiten educació especial també gaudeixen d'una deducció de 110 euros.
A Extremadura, es permet deduir 15 euros en la compra de material escolar per cada descendent a les famílies amb fills en edat escolar obligatòria, entre 6 i 15 anys; encara que també existeix una deducció del 10% per despeses de guarderia per a fills menors de 4 anys.
A Múrcia, contribuents podran aplicar una deducció de 120 euros, per cada descendent, per l'adquisició de material escolar i llibres de text derivats de l'escolarització dels seus descendents en el segon cicle d'educació infantil, educació primària i secundària obligatòria. Les bases imposables no han de superar els 20.000 euros en la tributació individual o els 40.000 en la conjunta. En famílies nombroses aquestes bases s'eleven a 33.000 i 53.000, respectivament. Per a l'etapa infantil, la deducció per despeses de guarderia i centres escolars de fills menors de 3 anys és del 15%.
A la Comunitat de Madrid, els alumnes es beneficien d'un 15% de deduccions de les despeses d'escolaritat: 10% per ensenyament d'idiomes i un altre 5% en uniformes. Per cada fill, s'aplicarà una deducció màxima de 400 euros, que podran ampliar-se fins als 900 euros en cas que s'incloguin les despeses per escolaritat. En cas de nens cursant educació infantil (de zero a tres anys) també es podran aplicar una deducció de fins a 1.000 euros per cada fill, a condició que la suma de les bases imposables de tots els membres de la família no sigui de més de 30.000 euros.
Què passa en les que no tenen deduccions?
Els residents a Cantàbria, Catalunya, Castella i Lleó, Comunitat Foral de Navarra, Galícia, País Basc i La Rioja no gaudeixen deduccions en la declaració de la renda. En el cas de Catalunya, des de fa dos anys, es lliura un val escolar per a la compra de material. El 2024, en la seva segona edició, les condicions han variat perquè s'ha ampliat la seva cobertura a secundària, però s'ha disminuït el valor. Així, aquest any, els alumnes de primària i secundària dels centres públics i concertats de Catalunya rep un val de 60 euros per a la compra de material escolar. En total, el nombre de beneficiaris s'eleva a 790.000 alumnes.
A Cantàbria no hi ha ajuts per a la compra de material escolar durant aquest curs 2024-2025, no obstant això, compten amb ajuts per al transport escolar i el menjador, aquestes últimes disponibles per a aquelles famílies la renda anual de les quals 2023 no superi el salari mínim interprofessional.
En la Comunitat Foral de Navarra el que està establert és la gratuïtat. Les famílies compten amb un programa de gratuïtat de llibres de text per als estudiants de nivells obligatoris. El govern del País Basc també ofereix ajuts a l'escolarització i al transport escolar, així com subvencions per al menjador escolar.
Per la seva part, a La Rioja hi ha un sistema de préstecs de llibres de text per als estudiants d'educació obligatòria.
A Castella i Lleó, els ajuts són més socials. Es preveu una deducció del 30% si es deixa al fill amb una persona empleada de la llar, amb un límit de 322 euros. Si es deixa al fill en una guarderia, la deducció serà del 100% de les despeses amb un màxim de 1.320 euros.