Més enllà de les contrasenyes poc segures per tipologia o ús, ara se suma una nova amenaça: la intel·ligència artificial. Així doncs, tenim desenes i fins i tot centenars d'usuaris i contrasenyes definits sobre la nostra pròpia persona allà on ens registrem: pàgines web, xarxes socials, Apps, banca en línia i molt més. A la Xarxa, des d'aquell moment que comencem a navegar, anem deixant una empremta d'informació tant personal com poderosa per als ciberdelinqüents. Aquesta situació s'ha tornat més preocupant, ja que ara les noves versions d'intel·ligència artificial (IA) són capaces de prendre la nostra informació compartida, analitzar-la i fer pronòstics de possibles contrasenyes d'accés als nostres comptes, fent-les totalment vulnerables.

Ull amb la IA

És molt probable que, en algun moment del nostre pas per Internet, fins i tot en les cerques que duem a terme als navegadors, s'ha quedat gravat el que fem servir de base per a la nostra contrasenya. De vegades és tan simple com el nom d'una mascota, una data concreta, els nostres cognoms, el número de DNI, un país que ens hagi canviat la vida i centenars d'altres elements que creiem nimis. No obstant això, es poden girar en contra nostra, més encara si una contrasenya ha estat compartida per a múltiples plataformes. Així doncs, VU, companyia global de ciberseguretat especialitzada en la protecció de la identitat digital i la prevenció del frau amb més de 350 milions d'usuaris a tot el món, assenyala una vegada més que resulta de vital importància mantenir les nostres contrasenyes en un lloc segur, així com tota la nostra informació ben protegida, no només per combinacions úniques i robustes, sinó també per sistemes de segons factors d'autenticació o codis propis d'autorització. “Des de VU vetllem per la protecció de la identitat digital des de la seva alta als sistemes i aplicacions fins al moment en què cal desubscriure-la. Estem presents amb solucions de seguretat en cada pas de la vida digital dels individus, ajudant a complir amb la protecció de la privadesa i la seguretat de les dades personals. Disposem de serveis com Digital Identity capaços de verificar l'inici de sessió d'identitats mentre les manté arrecerades i afavoreix la seva fortalesa”, ressalta Emilio Serravalle, Business Development Manager a VU.

L'avenç de les noves tecnologies, així com el clar creixement i integració de la IA en múltiples paràmetres del nostre dia a dia, és tant un element positiu per a les persones, com un factor de risc que pot jugar contra nosaltres. En aquest temps han prosperat diverses funcionalitats amb IA que fan que la nostra informació personal, a la qual va unida la vulnerabilitat de les nostres contrasenyes, sigui utilitzada per desxifrar les nostres claus secretes. Tota aquesta informació que deixem segons naveguem per la xarxa, ja sigui des de la feina, al nostre telèfon personal o en aquell hotel on ens allotgem a l'estiu, va deixant empremta convertint-se en la nostra Online Persona, és a dir, la identitat digital que es crea amb tota la informació que acull el món online sobre cadascun de nosaltres.

La llista

Segons dades del portal analític NordPass, aquestes són les claus més utilitzades a Espanya el 2023:

  1. admin
  2. 123456
  3. 12345678
  4. 123456789
  5. 12345
  6. password
  7. 1234567890
  8. mallorca64
  9. barcelona
  10. 000000

Consells pràctics

Des de l'Institut Nacional de Ciberseguretat, INCIBE, recorden els recursos més utilitzats i, per tany, menys segurs i quins consells poden ajudar-nos a reforçar-ho. Tria contrasenyes fortes o robustes d'almenys 8 caràcters i composta per: majúscules (A, B, C…) minúscules (a, b, c…)  números (1, 2, 3…) i caràcters especials ($, &, #...). No utilitzeu contrasenyes fàcils d'endevinar com: “12345678”, “qwerty”, ”aaaaa”, noms de familiars, matrícules de vehicles, etc. I en cap cas compartiu les teves contrasenyes. Si ho feu, deixarà de ser secreta i estaràs donant accés a altres persones a la teva privadesa.

D'altra banda, tampoc utilitzis la mateixa contrasenya en diversos serveis. Utilitzeu patrons per crear i recordar les vostres claus, trieu un símbol especial: “&”. I, en darrer terme, pensa una frase que no te n'oblidis mai i queda't amb les seves inicials: “En un lloc de la Manxa” -> “EuldlM”. A continuació, selecciona un número: “2”. Concatena tot això i tindràs una bona contrasenya: Si ets despistat, fes servir un gestor de contrasenyes quan en tens moltes. Aquest és un programa que us permet emmagatzemar de forma segura les vostres claus d'accés als diferents serveis. Només cal recordar la clau d'accés al gestor de contrasenyes, coneguda com a clau mestra, per consultar la resta de les teves contrasenyes. Això sí, si l'oblides no podràs consultar la resta, per tant, memoritza bé al teu cap.

Per acabar, canvia les contrasenyes periòdicament, publica en nom teu en xarxes socials, també es recomana llegir i contestar correus electrònics fent-se passar per tu i accedeix al teu servei de banca en línia exemple: &EuldlM2 amb l'ús d'un símbol especial: & i aplicant la regla mnemotècnica: “En un lloc de la Taca” EuldlM Número: 2. Consell: Si al patró anterior, afegeixes un element diferenciador (per exemple, la inicial del lloc web, producte, aplicació, joc o servei), tondràs una contrasenya diferent per a cada un.