Els gestors i experts jurídics insisteixen que és important recalcar que, cometre aquests errors en la declaració de la renda impliquen sancions econòmiques que poden variar segons la gravetat de la irregularitat, ja sigui per un error inconscient o intencionadament. Repassem els deu errors més freqüents:
1.- Incomplir els terminis establerts
S'han de seguir els terminis que l'agència tributària marca per presentar la declaració. Per evitar això, informeu-vos amb temps sobre les dates oficials per reunir tota la documentació necessària a mà. D'altra banda, el termini de la declaració de la renda 2022 es va iniciar el passat 11 d'abril del 2023, data establerta per presentar la Declaració de la Renda per la via telemàtica. A l'altre extrem, el dia 30 de juny de 2023, finalitza la campanya de la Renda: a partir d'aquesta darrera data, Hisenda disposa de sis mesos per fer la devolució de la renda 2022.
El mes de desembre coincideix, per tant, amb la finalització del termini de devolució d'Hisenda: la data límit queda establerta concretament el dia 30 de desembre de 2023. Cal puntualitzar que el límit de sis mesos també es manté si s'ha presentat la declaració fora de termini. Com a exemple, si un contribuent fa la presentació de la declaració de la renda el 22 de juliol, Hisenda Tributària amplia el marge fins al dia 22 de gener, complint els sis mesos establerts. La devolució d'Hisenda al contribuent es realitza, com a les passades campanyes, mitjançant transferència bancària al compte de la titularitat que s'hagi indicat prèviament al document d'ingrés o devolució, i el pagament apareix sota el concepte de “Agència Estatal de la Administració Tributària”.
2.- Introduir dades incorrectes
També és un error molt comú. Reviseu amb atenció la informació introduïda a la declaració, ja que les dades errònies o incompletes poden sortir cares. Si detectes errors o omissions en les dades declarades (declaració indeguda d'alguna renda exempta, còmput d'imports amb una quantia superior a la deguda o oblit d'alguna reducció o deducció a què tenies dret) , és possible sol·licitar la rectificació de la teva autoliquidació accedint novament al teu expedient de Renda i marcant la casella 127 de sol·licitud de rectificació.
Aquesta sol·licitud es realitza per iniciar un procediment de rectificació d'una autoliquidació de 2022, perquè resulta una quantitat a tornar superior a la sol·licitada o una quantitat a ingressar menor. També s'utilitzarà aquesta opció si necessiteu informar d'una dada que no afecta el resultat de la declaració. D'altra banda, si els errors o les omissions en declaracions ja presentades han motivat la realització d'un ingrés inferior al que legalment hagi correspost o la realització d'una devolució superior a la procedent, s'han de regularitzar mitjançant la presentació mitjançant Renda WEB d'una declaració complementària a l'originalment presentada.
3.- Els errors en les bonificacions o deduccions
Es consideren infraccions greus, ja que Hisenda les pot considerar intent de frau. Cal estipular minuciosament les bonificacions i deduccions que li corresponen. El procediment de regularització de situacions tributàries derivades d'errors o omissions patits en declaracions ja presentades que hagin originat un perjudici a la Hisenda Pública, es comenta al Capítol 18 a l'apartat "Regularització mitjançant la presentació d'autoliquidació complementària". Si el contribuent va declarar indegudament alguna renda exempta, va computar imports en quantia superior a la deguda, va oblidar deduir alguna despesa fiscalment admissible o va ometre alguna reducció o deducció a què tenia dret i, en conseqüència, s'ha produït un perjudici dels seus interessos legítims, podrà sol·licitar la rectificació de la dita autoliquidació d'acord amb el procediment que es comenta al Capítol 18.
4.- No revisar l'esborrany
Si es confirma un esborrany sense fer una revisió final comporta, massa sovint, un mal de cap. És imprescindible revisar tots i cadascun dels apartats de l'esborrany. De la mateixa manera, si Renda Web us indica que podeu traslladar dades fiscals a la vostra declaració, abans de fer-ho heu de comprovar que les dades són correctes.
5.- Estic obligat a declarar?
Alguns contribuents amb determinats ingressos no estan obligats a presentar la declaració, en aquest cas, t'interessa valorar si de totes maneres la presentes, perquè et surti a tornar i et convingui: comprova-ho fent servir Renta Web o l'app. A més així podràs verificar que no tens obligació de presentar la declaració, ja que en aquest cas al programa apareixerà l'avís de “NO OBLIGAT” en el cas que no tinguis obligació de fer-ho. Recorda que, encara que no hagis de declarar, ho hauràs de fer si vols aplicar determinats beneficis fiscals. Tot i que hi ha diversos supòsits, els més freqüents són l'aplicació de la deducció per adquisició d'habitatge habitual (si vas adquirir l'habitatge abans de l'1 de gener de 2013) o si vols aplicar reduccions per aportacions a plans de pensions o patrimonis protegits de les persones amb discapacitat. En aquests casos, comprova si t'interessa aplicar aquests beneficis fiscals i presentar la declaració, o per contra, et resulta més favorable no presentar-la.
6.- Revisa el que declares pels teus immobles
Revisa els ingressos que declares pels immobles que no tinguis llogats. El traster i com a màxim dues places de garatge adquirits alhora que l'habitatge habitual no tributen: assegura't que a l'esborrany apareixen vinculats a aquest habitatge habitual, i si no és així corregeix-ho. Verifica també que els rendiments dels immobles declarats s'imputen de forma correcta, perquè de vegades el percentatge de titularitat a l'esborrany o el títol de propietat (usdefruit, plena o nua propietat) a les dades fiscals és incorrecte. Sol passar en cas d'herències recents, de divorcis, entre d'altres.
Si tens immobles llogats, no oblidis declarar-los. Hisenda té informació de molts lloguers. Obté dades de les declaracions dels arrendataris, també de quan aquests sol·liciten deduccions o ajuts per als lloguers d'habitatge. Igualment creua dades de consums d'aigua i electricitat i examina altres tipus de webs que es limiten a publicitar anuncis per posar en contacte arrendadors amb possibles arrendataris. A més, les plataformes tipus Airbnb estan obligades a comunicar a Hisenda les operacions de lloguer turístic realitzades pels arrendadors.
7.- Ometre les deduccions per maternitat
Si indiqueu que sou mare d'un nen menor de tres anys, Renta Web us preguntarà per aquestes deduccions. La deducció per maternitat puja a 1.200 euros per nen i es pot cobrar de manera anticipada a raó de 100 euros al mes. A la casella 0611 pots veure si apareix bé reflectida o no. A més, és important recordar que ara hi ha un increment per despeses de guarderia a què pots tenir dret i que suposa un ingrés addicional de 1.000 euros.
8.- Oblidar les deduccions autonòmiques
L'IRPF es divideix en una part estatal i en una altra d'autonòmica i, cada regió, compta amb les pròpies deduccions per adequar l'impost a les seves circumstàncies. En cas que visquis de lloguer, és recomanable repassar les deduccions de la teva comunitat, perquè podràs desgravar els arrendaments posteriors al 2015, cosa impossible de realitzar amb la deducció estatal. L'estalvi fiscal d'evitar aquest error en fer la renda oscil·la entre un 10% i un 15% del que pagues de lloguer. Altres deduccions autonòmiques que es repeteixen amb freqüència són les relacionades amb despeses escolars i guarderia, naixement i adopció, família nombrosa i per compra d'habitatge habitual.
9.- Renda dels autònoms
Des del mateix moment en què et donis d'alta en una activitat empresarial o professional estàs obligat a presentar declaració de la renda encara que no hagis obtingut rendiments positius. Hi ha qui cau a l'error de pensar que és possible deduir qualsevol cosa. Inclouen com a despesa tota factura que troben al seu pas i quan ve Hisenda amb les rebaixes, es tiren dels pèls en veure com els treuen despeses i els posen multes. No tot s'hi val, tingues això en compte. Les úniques despeses que et pots deduir a ulls d'Hisenda són les que hagis incorregut en l'exercici de la teva activitat. Vaja, que per molt que tinguis la factura al teu nom no te la podràs deduir tret que puguis demostrar que aquesta despesa era necessària per obtenir ingressos.
10.- Aportacions a plans de pensions
És comú trobar el cas de matrimonis en què tots dos cònjuges fan aportacions a plans de pensions. La lògica sembla indicar que cadascú podrà deduir-se a la seva declaració de la renda les aportacions que s'hagin fet al seu nom. Sí, aquelles que apareixen a les dades fiscals. Tot i això, el que diu la llei és que només et podràs deduir aquestes aportacions en cas que tinguis rendiments de treball . En cas contrari, serà el cònjuge que sí que té rendiments de treball qui es podrà deduir, a banda de les aportacions realitzades al seu nom, també les que hagi fet a favor del seu cònjuge. Suposem el cas d'un matrimoni on el marit treballa i la dona és mestressa de casa. Fan aportacions dos plans de pensions, un a nom de cadascun. En no treballar, la dona no es podrà deduir les aportacions realitzades al seu nom. El marit es deduirà tant les fetes al nom com les fetes al nom de la dona