Com cada any, l'Agència Tributària de Catalunya publica les dades dels principals deutors. En total, 41 persones, entre físiques i jurídiques, sumen un deute de 73,8 milions d'euros a 31 de desembre de 2022, segons es desprèn de la darrera publicació feta per l'organisme aquest dijous.

Els deutes inclouen per deutes i sancions tributàries que es refereixin a tributs propis o tributs cedits per l’Estat. L'Agència comparteix de forma pública tots aquells que superin un deute superior als 600.000 euros.

Un bingo, continua sent el més endeutat

A la llista de deutors continua com a 'líder' l'empresa Playbadalona S.A, amb més de 10 milions d'euros pendents. Aquesta és la responsable del mític Bingo Augusta de Badalona que ja el 2018 va sol·licitar el concurs de creditors davant dels jutjats mercantils de Barcelona. L'empresa va declarar-se directament en fallida. En paral·lel, el bingo segueix obert.

La resta de morosos que completen el podi són els mateixos que el 2021. REC Madral Companyia d'Aigües SA, de Maçanet de la Selva, amb 7,5 milions d'euros. Aquesta és una societat amb seu a Cadis que ha passat de tenir un passiu de 2,7 milions d'euros el 2020 a triplicar-se. En tercera posició també repeteix Riera de Cabanyes Companyia d'Aigües S.A, especialitzada en la gestió d'aigües i registrada a Lugo que ha passat de 6,3 milions d'euros el 2021 a 6,8 M/€ el 2022.

Entre les societats, hi figuren també Moramar SA, amb un deute de 3,3 milions d'euros; Recreativos Caballero SL, amb 2,3 milions d'euros; Ibupe Rehabilitació S.A, amb 1,6 milions d'euros; o Comunitat d'Aigües SL, amb 1 milió d'euros; entre altres.

I les persones físiques?

Pel que fa a les persones físiques, destaca Montserrat Unanue Navarro, al capdavant d'una societat de béns immobiliaris, amb 3,1 milions d'euros; i Victor Juan Fontfreda, amb 2,3 milions d'euros. També hi ha Nancy Janneth Suárez Caceres i Enrique Trave Valls, amb 2,4 milions d'euros cadascú; Luis Ventura Elias, amb 1,5 milions d'euros; Francisco Vicente Ros, amb 1,4 milions d'euros; o Natividad Casanovas Solandes, amb 1,3 milions d'euros.

La llista d'enguany inclou les persones deutores fins al darrer dia del 2022 i no les actuacions posteriors. Respecte del 2021, el nombre de deutors i la quantitat pendent ha baixat: aleshores eren 51 deutors que sumaven un import total de 88,5 milions d'euros. La llista fa referència a deutes i sancions tributaris pendents de pagar a la hisenda pública catalana i que fan referència a tributs propis o cedits.

Quina és la finalitat de publicar-ho?

El llistat de morosos constitueix tot un escarni públic per lluitar contra el frau i té com a objectiu "promoure la consciència cívica i fomentar el compliment de les obligacions fiscals". Els afectats poden interposar un recurs davant del director de l'ATC, Eduard Vilà Marhuenda, o obrir un contenciós administratiu per esborrar el nom del llistat, sempre que compleixin els requisits que l'Agència consideri.

El 2019, el primer any en què es va publicar aquesta informació inclosa al pla del Govern per reduir el frau fiscal, la llista estava integrada per només 9 persones, que sumaven deutes i sancions per un import de 14,8 milions d'euros, una quantitat que ja es va duplicar el següent any i s'ha inflat en poc temps. L'augment és degut al fet que s'han incorporat pagaments pendents de processos judicials.