Un informe de la immobiliària Tecnocasa de la mà de la Universitat Pompeu Fabra alerta que el límit a les rendes a les zones tensades i la inseguretat jurídica derivats de la nova llei d'habitatge podrien portar fins i tot 100.000 propietaris a retirar els seus immobles del mercat de lloguer i buscar altres opcions de negoci. Segons l'enquesta realitzada, dins de l'estudi 'Informe sobre el mercat de l'habitatge', un 22% dels enquestats retirarien els seus habitatges del mercat pel límit a les zones tensades, mentre que un 66,3% el retirarien per la inseguretat jurídica. Això implicaria una reducció de l'11,7% de l'oferta a tot Espanya.

Un 7,7% dels propietaris enquestats es planteja la venda d'habitatge una vegada finalitzat el contracte del lloguer, mentre que un 4% estudia l'arrendament per a un ús diferent del de l'habitatge. A Barcelona, la reducció de l'oferta seria del 12,6%, 24.090 immobles menys, i a Madrid de l'11,3%, 43.113 habitatges menys. L'Eixample, amb una disminució del 16%, i el centre de Madrid, amb una caiguda del 14,6%, són els barris on es registraria una disminució més important de pisos de lloguer. Mentre que a Barcelona preocupa més la limitació de preus en zones tensades (a un 63%), a Madrid és la seguretat jurídica, tal com declaren el 70,9% d'enquestats. Es pot recordar que la delimitació de zones tensades depèn de les comunitats autònomes i que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, es nega a aplicar-la.

El director d'anàlisi del grup Tecnocasa, Lázaro Cubero, ha destacat també que l'aprovació de la Llei d'Habitatge no ha derivat en una reducció de preus i que, de fet, el preu del lloguer ha pujat en la majoria de poblacions analitzades. Les pujades més importants s'han donat a València (un 14,3% més), Barcelona (un 11,9%) i Madrid, amb una pujada del 8,6%. El preu més alt segueix marcant-lo Barcelona, amb 16,5 euros per cada metre quadrat.

El perfil del propietari llogater, segons l'estudi, és una persona de 55 anys o més (37,7%) amb estudis universitaris (40,4%), amb treball indefinit (55,15%) i de nacionalitat espanyola (un 92,51%).

Compravenda i hipoteques

L'informe també repassa alguns aspectes destacats del mercat de compravenda i hipotecari. El preu d'habitatge utilitzat s'estabilitza a Espanya respecte a l'any anterior i se situa en 2.377 euros el metre quadrat, amb Barcelona com a ciutat amb el metre quadrat més car, a 3.145 euros per metre quadrat, i el més baix en Talavera de la Reina, amb 651 euros per metre quadrat. La ciutat de Màlaga, amb una pujada del 8,84%, és la que ha patit una pujada més elevada del metre quadrat, que està a 1.920 euros. La ciutat de Madrid té el metre quadrat a 2.794 euros.

Quant a les hipoteques, el tipus d'interès aplicat a les variables és del 4,92% i el de les fixes d'un 3,25%. El 82% dels hipotecats de l'any passat té un contracte laboral indefinit, la qual cosa estaria motivada per l'elevada exigència dels bancs, i la hipoteca més alta és a la ciutat de Barcelona, amb 145.883 euros, per sobre de l'Hospitalet de Llobregat (135.788 euros) i Madrid (130.525 euros).