El 10% de les gasolineres, unes 1.200, incorren en el frau de l'IVA, el que les permet oferir els combustibles més barats, segons la presidenta de BP Espanya, Oblit Moraleda. Moraleda, que ha participat aquest dijous al IV Fòrum d'Energia de L'Economista, ha explicat el gran impacte que té aquest frau, i per això hi ha gasolineres que poden oferir els combustibles més barats com que no (...) els seus subministradors l'IVA ni complir el percentatge de biocombustibles -més cars que el combustible convencional- que obliga la llei. A Espanya hi ha unes 12.000 gasolineres.
Una queixa que s'ha estès a les dues grans distribuïdores a Espanya, Repsol i Cepsa, al mateix fòrum. Les petrolieres han denunciat que el frau de l'IVA als carburants que emprenen alguns operadors i que xifren en uns 1.000 milions d'euros el 2023, és l'equivalent a un terç de les vendes. El sector critica que existeixin gasolineres espanyoles que venen els carburants a preus "anormalment baixos" i que, per tant, sospiten que poden estar implicats en un frau d'IVA. Al costat de| les petrolieres, l'altra gran perjudicada pel frau és Hisenda, que deixa de recaptar no només l'IVA, sinó també l'impost d'hidrocarburs.
Moraleda ha recordat que el sector del refinament està molt impactat pels impostos i ha explicat que, quan es compren carburants, més d'un 80% del que es paga són imposats i el 20% restant correspon al cost de la matèria primera i la transformació. Per això, les companyies que compleixen les seves obligacions les afecta que hi hagi operadors que no paguin IVA, no incorporin biocombustibles o eludeixin els pagaments a la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petrolífers (Cores).
"Sense unes regles del joc clares no podem competir", ha dit la presidenta de BP Espanya, que ha afegit que cal actuar ja per evitar aquest frau, perquè si no, l'ambició d'inversió de les companyies del sector a Espanya es veurà molt minvada.
Crim organitzat
El conseller delegat de Cepsa, Maarten Wetselaar, s'ha referit al frau als carburants i ha dit que ésto és "crim organitzat" que està entrant en un sector estratègic a Espanya i, amb tots els diners que fan, entraran en d'altres. Wetselaar ha recordat que això ha passat a Itàlia, país on s'ha començat a cobrar l'IVA als operadors quan treuen el producte dels dipòsits per vendre'l a les estacions de servei, una cosa que ha dit que funciona molt bé i que s'hauria d'adoptar ja a Espanya.
Per la seva part, el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, ha dit que el frau als carburants no és només un tema econòmic, "ésto és seguretat nacional", i ha assenyalat que amb el que suposa anualment el frau "massiu i organitzat" en l'IVA als carburants es farien deu hospitals a l'any.