Malgrat que la inflació s'està contenint i en termes interanuals es va col·locar al setembre a l'1,5%, demà s'encareix el cistell de consum per al conjunt dels espanyols. El motiu? Demà puja l'IVA de la quinzena d'aliments que estan subvencionats des del 2022, quan la invasió d'Ucraïna va disparar el preu de l'alimentació, amb pujades de més del 50% en determinats productes bàsics. Entre gener i juliol d'enguany, els espanyols s'han estalviat 442 milions d'euros, gràcies a l'IVA més baix aplicat a una quinzena d'aliments.

El govern espanyol va disposar a començaments d'enguany prorrogar la retallada fiscal al conjunt d'aliments bàsics, que representa un terç de la despesa al cistell de consum. Tanmateix, la retallada fiscal s'aniria reduint al llarg d'aquest 2024 per complir amb les pressions de Brussel·les d'anar retirant les mesures de suport als ciutadans i les empreses i la necessitat de suavitzar el dèficit fiscal per complir les noves imposicions que emanen d'Europa de no superar el 3% del PIB en el desajust pressupostari,

Així, el reial decret de finals de desembre de l'any passat sobre les mesures per pal·liar els efectes en la inflació de la guerra d'Ucraïna, va prorrogar per al primer semestre d'enguany algunes mesures, com la reducció de l'IVA dels aliments (també de l'electricitat) per al primer semestre de l'any. Arribats al mes de juny, quan s'acabava la mesura de gràcia fiscal, el govern de Pedro Sánchez va optar per ampliar fins a final d'any l'ajuda al cistell de consum.

Però amb dos canvis a tenir molt en compte. El primer, que l'ajuda seria diferent per a la primera i la segona meitat de l'últim semestre de l'any. Així, al quart trimestre del 2024 es limitaria la rebaixa de l'IVA en tots i cadascun dels 15 aliments bàsics subvencionats. El segon, que l'oli d'oliva, que estava inclòs als productes gravats amb l'IVA reduït (10%), va passar a considerar-se a partir de l'1 de juliol un aliment bàsic i, per tant, se li aplicarà a futur el tipus superreduït del 4%. És a dir, no de manera temporal, sinó per sempre, en tractar-se d'una mesura estructural.

Doncs, bé, el quart trimestre del 2024 comença aquest dimarts, la qual cosa suposa que a partir de demà es produeix una pujada automàtica als quinze aliments subvencionats de la següent forma per l'alça de l'IVA.

Productes que pujaran

Els aliments gravats amb un IVA del 4% (tipus superreduït), que fins ara han estat exempts de l'impost, pujaran demà un 2% per l'impost del valor afegit, que es col·loca al 2% fins a final d'any. La mesura afecta els productes bàsics següents:

  • El pa comú, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa comú (el preu ha pujat del gener a l'agost un 1,2%, segons l'INE).
  • Les farines panificables (pujada del 0,2% des d'inicis d'any).
  • Les llets produïdes per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada (davallada del 2,5% des d'inicis d'any) i sencera (descens del 0,5%), esterilitzada, UHT, evaporada i en pols.
  • Els formatges (alça de l'1,2% fins a l'agost).
  • Els ous (increment del 0,3%).
  • Les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals que tinguin la condició de productes naturals d'acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament (descens de l'1,3%, en el cas de les fresques, des de gener).
  • L'oli d'oliva. Si l'1 de gener del 2023 l'IVA d'aquest producte va baixar del 10% al 5%, el Consell de Ministres del 25 de juny del 2024 va acordar deixar-lo en el 0%. A més, l'Executiu va promoure una reforma de la llei de l'IVA perquè l'oli d'oliva passi a formar part del grup d'aliments bàsics, de manera que a partir de l'1 de gener del 2025 aquest producte tributarà també de manera permanent en el tipus superreduït del 4% (pujada de l'1,9%).

Els aliments gravats amb un 10% (tipus reduït), que fins a aquest dilluns estan gravats amb un 5%, a partir de demà tributaran en el lineal dels supermercats al 7,5%.

  • Els olis de llavors —gira-sol és el més utilitzat— (caiguda del 4,5% en vuit mesos).
  • Les pastes (baixada de l'1,1%).

D'ençà de començaments d'any (gener a agost), l'IPC ha pujat un 2,1% (un 1,5% segons les dades avançades divendres passat per l'INE, però sense desagregar per productes). En el cas dels aliments elaborats, el cost mitjà fins a l'agost ha crescut un 2,1%, i en els frescos ha descendit un 1,1% en aquests vuit mesos.

Explicació

Des del govern d'Espanya es va argumentar que aquesta progressiva reversió als tipus normals de l'IVA respon al mandat de la Comissió Europea (CE) per anar atenuant les mesures extraordinàries que els diferents països han adoptat els anys precedents. De fet, els canvis en la subvenció de l'electricitat i del gas han augmentat en 1.400 milions la recaptació d'Hisenda per l'IVA a l'energia.

Igualment, al juny, l'Executiu va comunicar als consumidors —i va advertir les empreses, tant fabricants com distribuïdors— que la "normativa estableix que totes les reduccions aplicades en aquest marc legal [de reducció de l'IVA] han de reflectir-se en el preu final del producte i beneficiar íntegrament els consumidors. La situació fiscal més avantatjosa no ha de repercutir en cap cas en possibles beneficis empresarials", amb referència a pujades de preus encoberts en aquests aliments beneficiats de la rebaixa de l'IVA. En aquesta ocasió, però, el procés és a la inversa: no beneficia, sinó que perjudica els consumidors, encara que l'advertiment continua vigent, sigui que al·legant una pujada de l'IVA, el preu es va incrementar per sobre del 2% per als superreduïts i el 2,5% per als reduïts.