Dos de cada cinc contractes temporals realitzats el mes d'octubre van tenir una durada inferior a una setmana i gairebé sis de cada deu (el 58,4%) van presentar una durada de menys d'un mes, segons un informe d'ÚS sobre el mercat laboral difós aquest dimarts. La durada mitjana dels contractes va augmentar l'octubre un dia respecte a 2023, fins als 48 dies, però aquesta xifra és nou dies inferior a la de 2021, segons exposa el sindicat, que adverteix que els contractes de durades curtes impliquen menors cotitzacions i salaris reduïts, així com menors pensions a futur.

A l'octubre es van formalitzar 1.527.007 contractes, un 9% més que el mateix mes de 2023, però la contractació indefinida "s'està ressentint" i ja ha baixat dels valors en els quals es va situar el 2022, després de la reforma laboral (45% del total de contractes). Dels contractes realitzats a l'octubre, només el 17,4% van ser indefinits a temps complet. La majoria es van concentrar en modalitats de temps parcial o fixos discontinus.

Llarga durada

En aquest sentit, ÚS alerta en aquest informe de l'increment dels fixos discontinus fins als 97.210 contractes respecte a l'any anterior, assolint un total de 709.978. Això suposa un increment interanual del 15,9% respecte a 2023 i un 30,2% en comparació amb 2021. Així mateix, el sindicat expressa en aquest informe la seva preocupació per l'alta taxa d'atur de llarga durada, doncs fa més d'un any que gairebé la meitat dels aturats registrats (45,9%) busquen feina, i un 30,2% supera els dos anys en aquesta situació.

Les dones es veuen particularment afectades per l'atur de llarga durada, ja que fa més d'un any que una de cada dues dones a l'atur està inscrita en els serveis d'ocupació, duplicant gairebé la taxa dels homes en la mateixa situació. Per a ÚS, aquest volum d'aturats de llarga durada hauria de fer replantejar-se als Serveis Públics d'Ocupació (SEPE) la intermediació laboral que realitzen i com posar els mitjans per ser més eficients en la recerca i consecució d'un lloc de treball.

El sindicat denuncia a més "la falta de claredat" en les estadístiques oficials i demana una revisió "urgent" de les metodologies fetes servir pel SEPE per comptabilitzar tant l'atur com l'ocupació "real". "És fonamental que les dades d'ocupació reflecteixin la veritable situació del mercat laboral per poder desenvolupar polítiques efectives que redueixin l'atur i la precarietat", subratlla ÚS, que insta a més al Govern a posar en marxa polítiques actives d'ocupació que millorin l'ocupabilitat i assegurin condicions laborals "dignes".