El nombre de grans fortunes a Espanya va pujar l'any passat un 5,6% fins a assolir 250.600 individus amb grans patrimonis, la qual cosa en suposa 13.290 més que el 2022. Però a més d'haver-hi més rics, el seu patrimoni creix un 5,7%, gairebé el doble que la inflació, i això implica un guany real de gairebé 2,6%. En conjunt, el quart de milió de rics que hi ha a Espanya acumulen un patrimoni 726.400 milions de dòlars, segons l'informe de Riquesa Mundial publicat aquest dimecres per Capgemini.
L'estudi indica que l'últim any el nombre de grans patrimonis i la seva riquesa van assolir nivells "sense precedents", impulsats per una recuperació de les perspectives econòmiques mundials. En conjunt, el 2023 el valor de la riquesa dels individus amb un elevat patrimoni net (HNWI) en l'àmbit global va créixer un 4,7%, fins a assolir 86,8 bilions de dòlars. L'estudi estima que en tot el mut hi ha 22,8 milions de grans fortunes, un 5,1 % més que un any abans, el que "compensa" el descens de l'any anterior, informa Europa Press.
L'informe de Capgemini inclou en el club de les grans fortunes persones que tenen actius invertible superior al milió d'euros (920.000 euros) i/o uns ingressos anuals superiors a 250.000 dòlars (230.000 euros).
Per regions mundials
Ha estat a Amèrica del Nord on en gran manera ha crescut el nombre de grans fortunes, un 7,1%, molt per sobre del 4,8% d'increment a Àsia Pacífic i del 4% a Europa; en aquest context, Espanya figura en la quinzena posició dels 25 primers països per nombre de grans fortunes. L'Àfrica va ser l'única regió on van disminuir tant la riquesa de les grans fortunes (1%) com la població (0,1 %), per la caiguda dels preus de les matèries primeres i de la inversió estrangera.
Capgemini destaca al seu informe que no només ha crescut el número de rics i la seva riquesa global, ja que la riquesa de la població mundial també va créixer, un 4,7% l'any passat. Entre els principals factors que han impulsat aquest augment generalitzat figuren la pujada de la capitalització borsària, el descens de la inflació general i l'escalada en el preu de l'habitatge.
Tots els països d'Europa Occidental han vist créixer la seva riquesa, amb Itàlia i França en primera posició, amb increments del 8,5 % i del 6,5 %, respectivament, beneficiats per un any rècord per al turisme, les bones dades del sector del luxe i el repunt de les exportacions.