L'espanyol mitjà va haver de dedicar el 43% del seu sou brut a pagar el lloguer del seu habitatge el 2023, davant del 41% que hi dedicava el 2022, segons l'estudi Relació de salaris i habitatge de lloguer el 2023, basat en les dades dels sous mitjans de les ofertes de feina de la plataforma InfoJobs i els preus mitjans de l'habitatge de lloguer de l'Índex Immobiliari Fotocasa. Però les dades, proporcionalment, encara són més impactants quan tan sols es redueix l'habitatge a tenir una habitació, ja que la proporció és més alta en comparació al servei.

D'aquesta manera, l'espanyol mitjà va dedicar el 21% del seu sou brut al pagament del lloguer d'una habitació el 2023, davant del 20% que hi dedicava el 2022, segons el mateix estudi. El 2023, el preu d'una habitació de lloguer a Espanya va tancar amb un increment anual del 5,9% i va situar el preu el desembre en 466 euros/mes. Això suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà d'Espanya registrat per InfoJobs, que el 2023 era de 26.245 euros (2.187 euros bruts mensuals si el dividim en 12 pagues); els espanyols han de dedicar un 21% del sou a pagar una habitació de lloguer.

Inviable compartir habitació?

“L'esforç salarial que fan els inquilins per fer front al pagament d'un habitatge compartit és cada vegada més gran. De fet, aquest percentatge indica que compartir habitatge és l'única fórmula per la qual poden accedir al lloguer complint amb allò recomanat pels organismes oficials, que posen el límit en el 30%. Tot i això, l'increment del percentatge destinat és significatiu en gairebé totes les comunitats, cosa que sembla indicar que aviat llogar una habitació en un habitatge compartit deixarà de ser una opció viable per als ciutadans. És rellevant recordar que el salari dedicat a llogar un habitatge sencer és del 43% i que ha deixat de ser assequible des de fa almenys set anys”, argumenta Maria Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa. 

D'altra banda, Mónica Pérez, directora de Comunicació i Estudis d'InfoJobs afegeix: “Malgrat les pujades salarials dels darrers anys, sobretot en els trams més baixos, la pèrdua de poder adquisitiu de les persones treballadores és palesa. La mitjana del salari brut mensual de 26.245 euros que s'ha assolit a InfoJobs el 2023 suposa un creixement de més de mil euros respecte al 2021, any marcat pels efectes de la pandèmia. Tot i això, aquest increment retributiu no ha compensat el repunt de la inflació en els dos últims exercicis i les difícils condicions d'accés a l'habitatge”.

L'impacte a Catalunya

L'últim any, a set de les onze comunitats autònomes analitzades s'han incrementat els diners destinats a pagar el lloguer d'una habitació, mentre que, en quatre, el percentatge ha disminuït. A Catalunya, una de les comunitats que destina el percentatge més alt del seu sou al pagament del lloguer d'una habitació, s'ha passat de destinar el 25% del sou brut el 2022 al 27% el 2023, segons l'estudi d'InfoJobs i Fotocasa. Si analitzem al detall Catalunya, veiem que el preu de les habitacions de lloguer va tancar el 2023 amb un increment anual de 5,9% i va situar el preu del desembre en 466 euros/mes. Això suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà a Catalunya registrat per InfoJobs, que el 2023 era de 26.263 euros (2.189 euros bruts mensuals si el dividim en 12 pagues); els catalans han de destinar el 27% del sou brut al pagament d'una habitació. 

Veient les dades en conjunt, l'ordre de les comunitats autònomes que dediquen més diners dels seus sous a pagar el lloguer d‟una habitació és Catalunya (27%), Madrid (24%), Balears (23%), Navarra (22%), País Basc (21%), Canàries (20%), País Valencià (18%), Aragó (17%), Cantàbria (16%), Galícia (15%), Andalusia (14%), Regió de Múrcia ( 14%), Castella i Lleó (13%), Astúries (13%), Castella-la Manxa (12%) i Extremadura (10%).