Més de 250 multimilionaris i milionaris han demanat als governs que els apugin els impostos, segons han rubricat en una carta oberta titulada 'Proud to Pay More' (orgullosos de pagar més) en la qual insten els líders polítics que s'estan reunint aquesta setmana al Fòrum Econòmic Mundial de Davos que gravin més als popularment coneguts com 'ultrarics' per combatre la desigualtat. Una majoria dels signants són nord-americans i britànics, encara que hi ha d'altres països, encara que cap "megaric" espanyol no ha demanat que l'apugin els impostos.
Per nacionalitats, els britànics són majoria, amb 109 dels 250 signants, seguits de nord-americans, uns altres 98, i molta distància, els alemanys, 18. També hi ha 6 canadencs, 4 francesos, 3 suïssos i uns altres 3 holandesos i uns altres tres italians. Fins i tot hi ha un portuguès, però cap espanyol. En diversos casos són parents, majorment germans, per la coincidència dels cognoms.
"La nostra petició és simple: us demanem que ens feu tributar-ne més a nosaltres, als més rics de la societat. [...] Si els representants electes de les principals economies del món no prenen mesurades per fer front al dramàtic augment de la desigualtat econòmica, les conseqüències continuaran sent catastròfiques per a la societat", han defensat en la missiva figures com Abigail Disney, hereva de la companyia d'animació, o Valerie Rockefeller o l'actor Brian Cox.
En l'exposició de motius, els signants han raonat que augmentar la seva contribució a les arques públiques "no alterarà en gran manera" la seva qualitat de vida, ni perjudicarà els seus fills, ni reduirà el creixement econòmic de les seves nacions. Segons aquests, l'efecte produït serà el contrari, ja que es posarà al servei d'un "futur democràtic en comú" una riquesa "excessiva i improductiva" en forma d'inversions.
Democràcia en risc
En aquest sentit, la carta ha assegurat que els més rics són els qui més es beneficien actualment de l''statu quo', i han citat els polítics a actuar, ja que la desigualtat ha assolit un "punt d'inflexió" que amenaça, fins i tot, l'estabilitat econòmica, social i ecològica. "Tots sabem que la[s promeses de les] 'trickle-down economics' (economia de degoteig) no s'han plasmat en la realitat. Al contrari, ens ha brindat salaris estancats, infraestructures en ruïnes, serveis públics deficients i ha desestabilitzat la mateixa institució de la democràcia", han resumit.
Yolanda Díaz
Respecte a la petició dels "ultrarics" la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha defensat aquest dijous la necessitat d'apujar-li els impostos a les grans fortunes en resposta a la carta contra la desigualtat que han firmat més de 250 milionaris i multimilionaris amb motiu del Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa).
"Fins i tot més rics són conscients que la desigualtat és perjudicial per al conjunt de la societat. Així ens ho han dit clarament a Davos", ha recalcat la vicepresidenta a les seves xarxes socials. Díaz ha insistit que "qui més té, més ha de contribuir", per la qual cosa ha advocat de nou per elevar la fiscalitat a les grans fortunes.