Els nervis solen acompanyar-nos en una entrevista de feina. És lògic. L'expectativa per aconseguir un lloc de treball provoca situació d’estrès o malestar i pot arruïnar-te una entrevista de feina, sobretot si és la primera vegada que en fas una. Per aquest motiu, des d’ON ECONOMIA et donarem alguns consells per evitar equivocacions o errades.

Errors principals que et poden arruïnar una entrevista

  1. Impuntualitat: Arribar tard a l'entrevista denota falta d’organització, poc compromís i mala gestió del temps. Ser puntual parla bé d’un mateix i sempre és recomanable arribar uns minuts abans al lloc de l’entrevista. D'aquesta manera, si ets un tipus de persona que sol arribar tard habitualment, millor sortir abans de casa i amb el temps suficient. 
     
  2. Aspecte inapropiat: No només s'ha de tenir en compte la roba, els complements i altres, sinó que també cal vigilar amb el llenguatge corporal: la manera com t'asseus, les expressions de la cara, la postura corporal, el moviment de braços i mans... Per tant, no et moguis massa durant el procés de selecció i tingues en compte com t'asseus. Si ets una persona nerviosa, practica davant del mirall, amb algun amic o amb gent de confiança i cuida el posat, que tampoc et vegin molt seriós, ja que pensaran que estàs enfadat. 
     
  3. No informar-te sobre l'empresa a la qual apliques: El candidat ha de saber on tira el currículum i on va a fer l'entrevista, ha de tenir coneixements sobre la companyia. Per tant, és recomanable llegir les últimes novetats de l'empresa, el negoci i revisa les seves xarxes socials (especialment LinkedIn, però també Instagram, Twitter o TikTok en cas que en tinguin). Ells, més enllà de conèixer el teu perfil professional, també han de veure interès i aquesta és una manera senzilla de demostrar-lo.  
     
  4. Parlar malament de les empreses anteriors: Una pregunta típica és la teva experiència laboral anterior. Tingues en compte el que dius sobre els llocs on abans has treballat i accentua les parts bones i més positives de les feines que has fet en un passat. En cas contrari, es poden pensar que ets una persona negativa o que pots generar i tenir problemes amb els companys. En aquest sentit, parla de manera proactiva dels llocs anterior i esquiva parlar sobre el que és negatiu. 
     
  5. Mostrar poca confiança en un mateix: El candidat ha d'estar segur d'un mateix, cal dissimular els nervis i anar confiat, almenys durant el procés de selecció. Així i tot, vigila ser massa "familiar" amb l'empresa i recorda que, al cap i a la fi, és una relació professional, no és el teu amic. Respecta el procés de jerarquia en tot moment i adaptat a l'entorn i a la situació. 

Mostrar interès, fonamental durant l'entrevista

Finalment, és imprescindible escoltar. Cal parar bé l'orella amb l'entrevistador i fes-li preguntes si en tens. Al final, has de demostrar que has prestat atenció durant l'entrevista i que has estat interessat amb el que t'ha dit. La falta de presència "mental" durant l'avaluació és un altre gran error que se sol cometre durant el procés de selecció. L'objectiu és que vegin interès; així doncs, escolta de forma activa.