El 60% dels fixos-discontinus són contractats per Empreses de Treball Temporal (ETT) gràcies que la reforma laboral va autoritzar l'ús d'aquesta modalitat contractual per a l'ús de feines intermitents, ja que anteriorment se circumscrivien a activitats estacionals de més durada, per exemple les campanyes turístiques en l'hostaleria. El que significa que un de cada sis contractes com a fixos discontinus ja no es fan servir en feines estacionals, sinó en activitats de curta durada -algunes de dies, fins i tot hores- que abans es cobrien mitjançant contractes temporals. Així ho ha posat de manifest l'investigador de Fedea, Florentino Felgueroso, en un estudi sobre el canvi de paradigma de la reforma laboral que va ser presentat aquest dimarts en unes jornades elaborades per la mateixa Fedea, que ha demanat que es castiguin els contractes de fixos discontinus de curta durada mitjançant un sistema de bonificació-malus.
En el seu treball, Felgueroso acaba que aquest canvi normatiu del contracte de fix-discontinu i l'entrada de les ETT ha provocat que aquests contractes siguin després de la reforma, de molt curta durada, que s'hagin reduït els períodes d'activitat i que s'hagi incrementat l'abandonament voluntari d'aquests treballadors. El març de 2022, abans que entrés en vigor plenament la reforma laboral, la contractació de fixos discontinus de les empreses de treball temporal era nul·la, però des d'aleshores es ve produint un creixement exponencial. Així, dos mesos més tard, del total d'aquests contractes registrats en el Sepe, el 6% eren en la modalitat de posta a disposició d'una ETT, a l'agost el 27%, al desembre ja el 50% i al febrer ja el 59%.
Contractes de posta a disposició
La reforma laboral ha establert que les empreses de treball temporal puguin subscriure contractes de caràcter fix-discontinu per a la cobertura de "contractes de posta a disposició" vinculats a necessitats temporals de les seves empreses clientes. El que significa que l'ETT contracta en plantilla a un treballador com fixo discontinu, per cedir-lo, al seu torn, a una altra empresa mitjançant un "contracte de posta a disposició" per a activitats, en molts casos, de curta durada. Anteriorment, aquests treballadors eren contractats per l'ETT mitjançant modalitats temporals, però amb la reforma laboral es pretén donar més estabilitat a aquests treballadors, ja que poden exercir tasques successives, però segueixen contractats per l'ETT. El que no significa que estiguin cobrant un salari, ja que l'ETT -encara que legalment no els acomiada-, els treu de l'activitat, per la qual cosa els dona de baixa en la Seguretat Social i, per tant, no cotitzen, encara que si han sumat dos anys, tenen dret a la prestació d'atur. Igualment, la reforma laboral exigeix que l'ETT els mantingui l'antiguitat des del moment que els contracta sense descomptar els períodes d'inactivitat, la qual cosa té rellevància quan l'ETT els acomiadi per a la indemnització.
Felgueroso considera "intrigant" que des de la reforma laboral, els Serveis Públics d'Ocupació (Sepe) portin registrats 2,5 milions de contractes fixos discontinus (el 37% del total dels indefinits el mes d'abril) i, tanmateix, en la Seguretat Social constin uns 850.000 fixos discontinus donats d'alta i en l'EPA una mica més de mig milió. Felgueroso i altres economistes assistents a la jornada de Fedea ressalten la mala qualitat de les dades referides a aquests treballadors, que no permeten conèixer quants són en realitat, qui són i en quins moments estan de la seva carrera laboral. El mateix Ministeri de Treball, després d'una dura campanya contra l'ús dels fixos discontinus, va anunciar la depuració de les dades atès el volum de fixos discontinus que havia generat la reforma laboral, una cosa que encara està pendent.
Descontentaments amb el seu treball
Realment és una incògnita per a experts i profans. Tanmateix, en les estadístiques de contractes del Sepe no apareixen els contractes de posta a disposició, el que podria suposar que parteix dels contractes de fixos-discontinus que es registren cada mes, puguin ser, en realitat, contractes de posta a disposició, per la qual cosa un mateix treballador fix-discontinu podria estar computant diverses vegades en les estadístiques de contractes. Això explicaria, almenys en part, que s'hagin registrat 2,5 milions de contractes de fixos-discontinus des de març de 2022 i, tanmateix, els fixos discontinus afiliats a la Seguretat Social no superin els 850.000.
Una idea que podria reforçar el pes que els fixos discontinus estan adquirint a les plantilles de les mateixes ETT. Segons l'estudi de Felgueroso, del total dels treballadors cedits per una empresa temporal a una empresa clienta, al febrer el 35% estaven contractats en la modalitat de fixos discontinus.
Tanmateix, tant Felgueroso mengi Marcel Jansen, coautors de l'estudi i investigadors de Fedea, es plantegen si l'òbvia reducció de la temporalitat contractual que ha generat la reforma laboral ha suposat, realment, una millora en l'estabilitat d'aquests treballadors. Jansen ha ressaltat aquest dimarts que aquesta modalitat contractual aporta molta flexibilitat a les empreses, com el cost zero que suposa enviar els treballadors a la inactivitat (els donen de baixa de la Seguretat Social, encara que no els acomiaden) o l'excessiva rotació en aquests treballadors. Jansen ressalta que això podria portar moltes empreses a optar per un contracte de fix discontinu en comptes d'un fix ordinari. De fet, la Inspecció de Treball està bolcada en detectar si els fixos discontinus haurien d'estar contractats com fixos ordinaris, ja que no tenen períodes d'inactivitat. El que suposaria un contracte en frau de llei i la seva conversió a fix ordinari.
Algunes dades avalen la inestabilitat d'aquests treballadors. Si trimestralment el 2% dels assalariats amb un contracte fix ordinari passa de l'ocupació a l'atur o a la inactivitat, en el cas dels fixos discontinus és del 20%, la qual cosa suposa que un de cada cinc deixa de treballar cada trimestre. El que posa de manifest la seva alta rotació. Una altra dada recollida per Felgueroso és el percentatge d'assalariats que estan buscant una altra feina: si volen canviar el 6% dels que tenen un contracte indefinit ordinari, els fixos discontinus són el 12%, encara que els temporals són el 17%.