L'acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC) va fixar el mes de maig passat que els convenis col·lectius recullin una pujada de sous mínima d'un 4% d'acord a la inflació i aquest avenç ha arribat ja a Catalunya a 559.526 treballadors i treballadores, amb un 4,08% d'increment mitjà, un 4,20% als convenis autonòmics provincials i un 3,88% als convenis estatals. Uns altres 1,4 milions ja van aconseguir augments en convenis salarials previs a l'acord. Però encara hi ha 671.000 persones pendents d'aquest augment perquè no s'ha aprovat un conveni al seu sector que li ajusti el sou a la pujada de la inflació. Són 68 convenis catalans i 44 estatals que no s'han adaptat al nou escenari, segons ha explicat aquest dimecres Comissions Obreres en un esmorzar informatiu.

El sector agropecuari, el químic, el tèxtil, la banca i el metall són els principals afectats per aquesta falta d'avenços, segons ha aclarit Cristina Torre, secretària d'Acció Sindical de Comissions Obreres a Catalunya, en una compareixença en la qual el secretari general català, Javier Pacheco, ha presentat les línies mestres del nou curs. "Comencem a estar preocupats per l'economia", ha reconegut Pacheco, que ha fet referència a "alguns indicadors que mostren que s'acaben les alegries", a què malgrat el creixement espanyol més elevat que europeu, les empreses poden començar a arrossegar el refredament de l'Eurozona.

Pacheco ha alertat que la inflació i les pujades de tipus d'interès "poden afectar a l'increment de les bosses de pobresa" i ha cridat a aplicar un control major de preus al consum, "si pot topar l'energia, per què no l'alimentació?", ha defensat, mentre ha reconegut que "el marc de context polític està molt condicionat per la investidura", que marcarà nous acords polítics, econòmics i socials. "Volem un govern progressista que doni resposta a la majoria", ha dit Pacheco, que ha defensat l'amnistia com a via per "superar el conflicte i resoldre les conseqüències jurídiques" del procés.

Habitatge, turisme i ús del temps

Pacheco ha demanat "d'inundar el mercat d'habitatge protegida" per corregir els elevats preus de l'habitatge i "un turisme responsable" que limiti la massificació.

El sindicat ha presentat també un dossier sobre l'ús del temps en el qual fa una revisió històrica de la jornada de 40 hores i marca el camí a seguir cap a la jornada de 32. Pacheco, no obstant això, ha indicat que cal "començar el debat" i fugir de "propostes efectistes" per no centrar-ho tot en el temps al servei del treball, ja que això podria comportar en una càrrega de treball més important de cures i domèstic per a les dones. "Hem de passar de l'estabilitat laboral a la qualitat laboral", ha sentenciat.

La "complexitat" de Renfe

Pacheco també ha reconegut la "complexitat" del traspàs de competències de RENFE a la Generalitat des del punt de vista dels seus treballadors. "No sabem si hi haurà o no transferència, però sí que és necessària una concepció descentralitzada de la xarxa ferroviària", ha dit. Ha reconegut que per a alguns treballadors el traspàs "pot significar la ruptura de la unitat d'empresa, el desmantellament i la porta oberta a la privatització", encara que ha defensat que això no serà així perquè a Catalunya ja hi ha l'empresa pública ferroviària que gestiona els Ferrocariles de la Generalitat de Catalunya (FGC).

A més, ha tret pit de què Comissions Obreres continua sent el sindicat majoritari a Catalunya, amb un creixement basat sobretot en les dones. Amb 22.905 afiliats, el 40,54% sobre el total, CCOO supera per poc UGT, que en té 21.111, el 37% del total. "Tornarem a guanyar les eleccions a Catalunya", ha defensat Pacheco. Molt lluny dels dos majoritaris, els sindicats minoritaris aglutinen 5.161 afiliats, i els segueixen USOC amb 2.711 i CGT, amb 1.824.

Comissions té 22.905 delegats i delegades a Catalunya que representen 1,4 milions de treballadors. 12.613 delegats són homes i 10.292 són dones. El sindicat ha informat també que aquest any ha atès 59.792 consultes de 47.792 persones, la majoria assessorament sindical (19.805 persones), però també amb 12.585 usuaris atesos pel gabinet jurídic. Ha format 7.715 persones entre formació subvencionada i privada. Això sí, no informa dels seus comptes anuals.