El 79% de les empreses espanyoles no ha dut a terme cap sol·licitud de fons europeus Next Generation EU i tampoc es planeja fer-ho, precisament en un context de “debilitat” de la inversió que es concentra especialment en el sector privat, segons dades del Banc d’Espanya.
El director general d’Economia i Estadística de la institució, Ángel Gavilán, ha detallat aquestes dades durant la presentació de l’informe trimestral de l’entitat publicat aquest dimarts, que recull l’actualització de les projeccions macroeconòmiques fins al 2026. Així, el percentatge de negocis que sí que han sol·licitat fons europeus arriba al 15%, companyies que es concentren en certes branques d’activitat, com les d’informació i comunicació, transports, indústria i energia.
Efecte arrossegament dels fons europeus
Per altra banda, del total d’empreses que sí que han fet alguna sol·licitud d’ajudes europees reconeixen que sense aquests fons no haurien realitzat certes inversions o només n’haurien fet una part. En aquest sentit, Ángel Gavilán ha comentat que “una de les incerteses és determinar l’efecte arrossegament” que tindran aquests fons europeus Next Generation en la posada en marxa de les noves inversions. Tot això en un context de “debilitat” de la inversió, sobretot en el sector privat i de forma “més acusada” entre les empreses més joves i de menor mida.
Creixement del PIB
En paral·lel, el Banc d'Espanya ha elevat quatre dècimes la seva previsió de creixement del producte interior brut (PIB) espanyol aquest any, des de l'1,9% al 2,3%, mentre que ha mantingut les seves estimacions pel 2025 i 2026 en l'1,9% i l'1,7%, respectivament. El director general d'Economia i Estadística de la institució ha explicat durant la presentació del nou informe trimestral de projeccions macroeconòmiques elaborat per l'organisme que la demanda interna serà el principal suport de l'activitat econòmica a llarg termini a Espanya, especialment el component del consum privat.
D'acord amb les estimacions del Banc d'Espanya fetes públiques aquest dimarts, l'activitat econòmica en el segon trimestre de l'any seguirà presentant un ritme d'expansió apreciable, amb un creixement del producte interior brut que podria situar-se en l'entorn del 0,5% intertrimestral, aproximadament, alguna cosa inferior al 0,7% del primer trimestre. Aquesta taxa seria compatible amb un creixement interanual del producte en el segon trimestre del 2,4%, igual que l'observat en el primer.
De cara als pròxims trimestres d'aquest 2024, l'organisme preveu que les taxes d'avanç del PIB convergeixin gradualment cap a aquelles concordes amb la capacitat de creixement potencial de l'economia espanyola que, d'acord amb les estimacions del Banc d'Espanya, se situaria al voltant de l'1,6% interanual al final de l'horitzó de projecció.