Aquest text pertany a la newsletter Economia amb pausa, que publiquem cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als seus subscriptors. Si vols rebre-la, apunta-t'hi aquí.

Salutacions des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Com va la setmana? Cansat? Segur que no tant com els 10 milions de dones treballadores que hi ha a Espanya, o per ser exacte, els 25 milions d'espanyoles i 4.000 milions de dones de tot el món, cansades de patir diàriament discriminacions de tota mena. Divendres passat, 8 de març, Dia Internacional de la Dona, milers de dones, i també homes, van sortir als carrers d'Espanya per reclamar els drets que, per acció o omissió, no poden gaudir. A ON ECONOMIA vam decidir abordar el tema durant tota la setmana, amb un èmfasi especial en l'edició de divendres, des del punt de vista laboral i empresarial, tant per denunciar els dèficits i l'anomenat sostre de vidre com per destacar els assoliments, si bé encara queda molt camí al davant. El Germán Aranda va explicar que les empreses continuen suspenent en plans d'igualtat i només un terç el tenen, precisament el mateix percentatge de dones que ocupen llocs de direcció a l'empresa catalana, percentatge que, lamentablement, va a menys, com van explicar la Sara Casas i el Germán Aranda. A la banca guanyen terreny, com va relatar la Cristina Hidalgo, ja que els seus consells d'administració ja compleixen la paritat, però la igualtat no es veu en els comitès de direcció. El Juan Ferrari va escriure que la bretxa laboral de gènere s'ha estret per la reforma laboral i la pujada de l'SMI, però qualsevol bretxa és excessiva, i també que la gran majoria de nous autònoms són dones, i els va posar noms, amb tres casos d'emprenedores. La Sara Casas va explicar la falta de dones en els unicorns i Maite Coca va parlar de Cava Women, un col·lectiu que vol posar de relleu i potenciar el paper de la dona al món del vi escumós.

La meva selecció setmanal:

1. Als mercats, la notícia de l'inici de setmana és la mateixa que la del final de la passada: el rècord del bitcoin, que en els últims set dies ha superat tres cops els màxims històrics, fins a fregar els 72.000 dòlars. A ON ECONOMIA ho hem explicat al minut, però, a més, el Luis Aparicio va desgranar les cinc raons per les quals els experts i el mercat creuen que fins i tot no ha tocat sostre i calculen que pot arribar a un màxim de 200.000 dòlars a finals del 2025. Ho veus massa optimista? Potser sí, però esperaves que, després del criptohivern, superaria els 70.000? Jo, personalment, no em jugaria ni l'euro i escaig del cafè.

2. És fàcil imaginar que els rècords de la criptomoneda estan enriquint molta gent, en general anònima. Els que també volen ser anònims són algunes famílies i rics catalans que han elegit la discreció com a forma de vida complementària a l'abundància. Ho han aconseguit a mitges: no tenen cara, en el sentit que no hi ha fotos públiques d'ells, però sí nom, i el Josep Maria Casas els coneix i en cita alguns en el seu reportatge dominical dedicat als llinatges empresarials. Des dels germans Vall Esquerda (Vall Companys) als hereus dels Carulla i dels antics propietaris de Danone i Caprabo, passant per un dels homes més rics d'Espanya, el segarrenc José Llorens, de qui se sap molt poca cosa.

3. De famílies poc conegudes a una que, a desgrat seu, cada dia ho és més: els Grífols. La farmacèutica de la família, la més gran d'Espanya, va patir una nova setmana negra en borsa a causa de l'avís de Moody's que podien rebaixar el seu ràting si no presentava els comptes del 2023 auditats. Poca paciència de l'agència de qualificació, ja que va avisar un dimarts quan Grifols s'havia compromès a presentar-les divendres, però va servir als baixistes per fer el seu agost aprofitant noves caigudes de la cotització, com va explicar el Joel Calero. Coses del capitalisme salvatge. Divendres, la companyia d'hemoderivats va complir, va presentar l'auditoria i va rebotar un 20% en borsa, com va informar Sara Casas.

4. Una preocupació cada vegada més freqüent entre les empreses és l'increment de l'absentisme laboral, com analitza Juan Ferrari. L'absentisme sempre és material sensible, assumpte objecte de polèmica entre sindicats i patronals perquè no existeix un indicador per mesurar-la. Els empresaris solen sumar baixes (incapacitat temporal o IT) i tota mena de permisos, mentre que els representants dels treballadors només consideren les no justificades. Amb polèmica o sense, el cert és que els indicadors d'Adecco mostren la pitjor dada des que hi ha registres a excepció del 2020 i els empresaris ho veuen com una amenaça, especialment focalitzada en l'augment dels permisos de maternitat i paternitat.

5. Una altra queixa habitual de les empreses en els últims temps és que no troben professionals amb les aptituds que busquen. Una d'aquestes és el domini de l'Excel. Amb l'anàlisi de dades en auge, aquest programa nascut als vuitanta ha recobrat vigor per les possibilitats que té més enllà de les quatre coses que tots sabem fer. "Es pot fer de tot", explica una experta dels recursos humans a Germán Aranda, per la qual cosa dominar-lo s'ha convertit en una de les habilitats més demandades al mercat laboral. A més, Excel en pot sortir reforçat per la irrupció de la intel·ligència artificial.

6. Si hi ha un economista que fa goig escoltar, aquest respon al nom d'Antón Costas, actual president del Consell Econòmic i Social (CES). El gallec de naixement i català d'adopció és el protagonista de l'última entrevista de diumenge, en la qual xerra amb Serafí del Arco de perspectives econòmiques, de possibles mesures d'austeritat europees, de salaris i model productiu i també de formació i educació, entre molts altres temes. Per Costas, és necessari un contracte social que no deixi ningú "a la cuneta", per la qual cosa ha de donar respostes a problemes com l'ocupació precària i l'accés a l'habitatge, i per a això proposa escolarització gratuïta fins als 3 anys. També parla del retorn de les seus d'empreses a Catalunya, però no detallaré aquí tota l'entrevista. Aquí la poden llegir... i gaudir.

És tot per avui. Si tens qualsevol proposta, idea o suggeriment, o vols consultar-nos alguna cosa, escriu-me a pausa@oneconomia.com.

Gràcies per informar-te a ON ECONOMIA i una abraçada!

Xavier Alegret

PD: Llegeix totes les notícies econòmiques a ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos a LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.