La lletra petita de les noves lleis que entren en vigor a partir de l'any 2024 cal llegir-la bé. Per això, a les portes de començar el mes de gener, l'Associació Nacional de Laboralistes ha analitzat les matèries més transcendentals de cara al 2024. Parlem dels nous permisos de conciliació, indemnitzacions per acomiadament improcedent i audiència prèvia a l'acomiadament disciplinari. ASNALA ha volgut donar resposta a través de la I Jornada Formativa del Club de Joves ASNALA a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, ​​als aspectes més controvertits d'aquestes problemàtiques que ells mateixos admeten que estan palpant per part dels seus clients, especialment petites i mitjanes empreses, que no saben com poden fer-hi front.

WhatsApp Image 2023 12 19 at 20.39.26
Jornada ASNALA

A qui afecta?

Posem nom i cognoms a casos reals. L'ampliació dels permisos laborals traslladen una sèrie de desajustos administratius i disfuncions organitzatives, especialment a comerç minorista, mitjanes empreses de fins a 250 treballadors i autònoms. A tall d'exemple, ara es marca de 2 a 3 dies de permís per l'hospitalització d'un familiar de segon grau i es pot suplir amb una ETT, contractant algú extern o carregant els equips per no generar més costos. Ara, aquest permís s'amplia fins als 5 dies i et pots acollir en circumstàncies on el pacient requereixi repòs i hagi passat per una cirurgia. Omar Molina García, director laboral d'Augusta Advocats i membre del Club de Joves ASNALA, assegura que "la llei no explicita bé les situacions i és difícil marcar quan seran 3 o 5 dies". A més, afegeix que quan la baixa ja implica una setmana, "els empresaris asseguren que és difícil trobar un relleu amb el mateix equip".

15 dies de festa per a parella de fet i altres

D'altra banda, l'advocat Molina subratlla que també estem parlant d'un tema "cultural, de veure el perfil del treballador que pretén estirar al màxim una normativa sense empatia per a la resta". Però hi ha més casos que se sumen i han quedat desapercebuts, encara que un ja està vigent des del mes de juny passat. Ens referim al permís de fins a vuit setmanes fins que el menor compleixi els 8 anys: pot agafar-se de forma contínua, discontínua, a temps complet o parcial, "amb totes les disfuncions organitzatives que poden saltar de cop", lamenta Molina que reitera l'aposta per mesures socials, però mirant la realitat i l'ajuda per a tots els sectors implicats per assegurar un avenç.

Omar Molina García, director laboral Augusta Abogados y miembro del Club de Jóvenes ASNALA
Omar Molina García, director laboral Augusta Abogados y miembro del Club de Jóvenes ASNALA

L'altre cas nou és que les parelles de fet també tindran accés a un permís de 15 dies. Fins ara, tan sols es donaven als casaments, via civil o per l'església i, per tant, la parella de fet s'iguala amb el matrimoni. I un altre és la suma de 4 dies anuals retribuïts sempre que siguin per motius urgents o necessaris. En aquest punt, una altra pregunta que els juristes es repeteixen: què s'entén per circumstància urgent?

Un altre dels temes més candents en l'àmbit laboral que marca el final del 2023 i l'inici del nou any, és l'obligació o no de donar una audiència prèvia al treballador en què sigui escoltat abans de ser acomiadat disciplinàriament. Diversos Tribunals Superiors de Justícia com el de Madrid i les Illes Balears s'han pronunciat a favor d'obrir aquest procés previ emparant-se en un altre dels articles del Conveni 158 de l'OIT. En concret, el número 7. Aquesta qüestió, que feia molts anys que ja estava resolta pel Tribunal Suprem, ha ressorgit arran d'aquestes sentències, i ha obligat que la Sala Social de l'Alt Tribunal hagi de tornar a valorar aquesta qüestió.

El laboralista Omar Molina explica que “els nous permisos laborals per a la conciliació recollits en el Reial decret llei 5/2023 suposen un punt social important a favor de la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes en el treball”. Tot i això, des d'una perspectiva empresarial aquest expert en Dret Laboral assenyala que “generarà veritables reptes organitzatius per a les empreses, que estaran més exposades a haver de gestionar les famoses jornades 'a la carta' i hauran d'afrontar un increment de costos per la necessitat de cobrir aquests permisos”.

Ana Gómez Hernández, presidenta de ASNALA
Ana Gómez Hernández, presidenta de ASNALA

El marc d'ASNALA el conformen advocats socials, però també laboralistes i especialistes amb recursos laborals per, precisament, tenir en compte el marc social, però també el normatiu i estudiar la compenetració entre ambdues cares de la mateixa moneda. Els canvis legislatius són tants que des de Catalunya es vol donar resposta de forma continuada amb la celebració d'esdeveniments com aquest. El proper serà a Lleida. La presidenta d'ASNALA, Ana Gómez Hernández, ressalta que la iniciativa ha estat impulsada pels associats més joves i emfatitza i adverteix: "Cada vegada més desafiant, amb un augment preocupant de la inseguretat jurídica i de la litigiositat que està provocant una pressió encara més gran a la Jurisdicció Social”.