Entre els mesos de març i abril 880.600 autònoms rebran una notificació de la Seguretat Social comunicant-los que els deuen diners, ja que l'any passat van cotitzar per sota del que els corresponia en funció dels ingressos que van obtenir per la seva activitat professional. En la missiva se'ls informarà de quant van cotitzar i quan n'haurien d'haver pagat i els comunicaran que tenen de termini fins i tot final del mes següent per abonar la diferència. Fonts del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social assenyalen que de mitjana es calcula un deute de 450 euros. Uns altres 991.600 rebran també una notificació, si no que en aquesta ocasió se'ls informa que és la Seguretat Social la que els deu diners, ja que van cotitzar per sobre del que els corresponia, uns 600 euros de mitjana. En aquest cas, l'autònom no haurà de fer res, ja que l'abonament el farà la Seguretat Social de forma automàtica.
L'any passat va ser el primer en el qual els autònoms han hagut de cotitzar a la Seguretat Social en funció dels ingressos reals que obtenen pel seu treball, encara que en relació amb els ingressos generats el 2023. Anteriorment, es permetia elegir la quantitat per la qual cotitzaven -amb un mínim que rondava els 300 euros al mes-, sense importar si havien guanyat molt o poc. Això sí, en funció de la seva cotització tindran dret a majors o menors prestacions en el moment de la jubilació o per una baixa laboral. El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Borja Suárez, ha presentat aquest dimecres el balanç d'aquest primer any.
Al llarg de 2023 hi va haver 3,7 milions de persones que van cotitzar a la Seguretat Social per la seva activitat com a autònoms en algun moment de l'any. D'ells, el 49,3% -1,85 milions- va elegir cotitzar per una base reguladora que s'ha assemblat molt als ingressos que realment ha obtingut l'any passat amb la seva activitat professional. Dels Quals han errat en els seus càlculs, el 26,8% (991.600) va cotitzar per sobre del tram que els correspon segons els seus ingressos -i que rebran uns diners en compensació- i un altre 23,8% (880.600) ho va fer per sota, per la qual cosa hauran de compensar la diferència.
Procés de regularització
L'objectiu de cotitzar pels ingressos reals, que es va pactar amb els agents socials el 2022 i s'ha començat a aplicar el 2023, partia d'una dificultat evident: els autònoms no podien conèixer a priori quants diners anaven a facturar al llarg de l'any següent. Així, es va estipular que, en funció de les seves previsions, cada autònom s'acollís a uns trams de rendiments entre un mínim de 670 euros mensuals nets i un màxim de 6.000 amb una correlació de la base de cotització que els correspondria abonar i una quota mensual.
Els autònoms tenien l'opció, una vegada anava avançant l'any, de canviar la seva cotització a l'alça o a la baixa, ajustant-se als ingressos que anaven rebent i preveien rebre. I tancat l'any 2023 els professionals quedaven pendents del que s'ha denominat, procés de regulació. A l'any següent, el 2024, havien presentat la seva declaració de la Renda en la qual retrataven la seva activitat econòmica i, aquestes dades, Hisenda les ha posat a disposició de la Seguretat Social a partir d'octubre l'any passat, que ha acarat amb les cotitzacions de cadascuna dels 3,7 milions de persones que va cotitzar al Reta en algun moment de l'any passat.
I d'aquest encreuament s'obtenen les dades exposades i s'ajusta l'abonat i el legalment exigible.