El 88,6% dels espanyols creu que hi ha bastant (51,6%) o molt (37%) frau fiscal a Espanya. Tanmateix, quan es pregunta quin és el seu comportament personal, el 36% contesta que és "molt conscient i responsable", el 57,5% que "bastant conscient i responsable" i només el 5,3% es declara "poc conscient i responsable". I, si en comptes de parlar en abstracte, es demana que es valori el frau de gent que coneix, el 44,3% creu que els seus coneguts declaren la totalitat dels seus ingressos; el 34,6% que bastant, el 15,4% que poca part dels seus ingressos i, un 2%, que cap, segons l'estudi Opinió pública i política fiscal realitzat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) conegut aquest dijous.
Però quan es matisa si la gent que coneix són professionals o autònoms, es detecta una certa creença que el nivell de frau augmenta. Així, quan es pregunta si creuen que declaren per la totalitat o gairebé la totalitat els seus ingressos, el percentatge es redueix al 31,3% (13 punts percentuals menys), el 34,6% considera que declaren "bastant" dels seus ingressos; el 28% que poc i el 4,3% que cap ingrés. Sobre les causes que porta els contribuents a defraudar, la principal, en opinió, del 21,7% dels enquestats, que són les persones "que més tenen" que intenten evitar o minimitza el pagament d'impost. El segon motiu, amb un 17,5% de les respostes, és la falta d'honradesa i consciència ciutadà i el tercer, que els salaris són massa baixos i cal buscar altres opcions per aconseguir diners, en una clara referència a l'economia submergida. A continuació, es creu que el frau es deu que els impostos que cal pagar són excessius.
Desmotiva els complidors
I sobre els efectes socials que genera el frau fiscal, un 32,6% pensa que disminueix els recursos per finançar serveis públics i prestacions socials, el 31,7% que cregui injustícies, ja que uns han de pagar el que deixen de pagar d'altres i amb un 16,9%, que desmotiva qui paga correctament els seus impostos. Un altre 14,1% creuen que el frau obliga a augmentar la pressió fiscal sobre els qui compleixen i paguen correctament els seus impostos. Però també es culpa de forma indirecta a Hisenda del que els espanyols consideren un alt nivell de frau, perquè el 42,3% pensa que es dedica pocs recursos a combatre'l i el 13,3% que molt pocs. Només el 13,6% considera que hi ha molts recursos i el 26,7% que bastants.
Respecte al que es tributa, el 37,7% dels espanyols considera que a Espanya es paguen molt en impostos, un 48,2% considera que regular i un 11,2% que poc. L'estudi mostra que un 30,8% dels espanyols opina que a Espanya es paguen més impostos en comparació amb altres països més avançats d'Europa, davant un 18,3% que creu que es paga igual i un 41,3% que diu que hi ha menor càrrega fiscal.
L'enquesta, publicada aquest dijous, s'ha realitzat sobre la base de 3.011 entrevistes entre els dies 26 i 31 de juliol a persones grans de 18 anys de 1.051 municipis i 50 províncies, que en les seves respostes llancen que un 77,4% dels enquestats va assenyalar que els impostos no es cobren amb justícia i que no paguen els qui més tenen, davant un 19,7% que afirma que sí que hi ha justícia en el pagament de tributs. A més, tenint en compte els serveis públics i prestacions socials existents, un 48,3% afirma que la societat es beneficia poc o res del que es paga en impostos i cotitzacions.
Què obtenen a canvi
És més, un 59,1% assegura que rep menys de l'Administració del que paga en impostos i cotitzacions, un 29,9% destaca que rep més o menys el que paga, i només un 9,1% creu que rep més de l'Administració del que paga. Per al 59,1% dels enquestats, els impostos són necessaris perquè l'Estat pugui prestar serveis públics, davant el 20,3% que assegura que els impostos són una cosa que l'Estat obliga a pagar sense fer gust molt bé a canvi de què. Del seu costat, un 19% considera que els impostos són un medi per redistribuir millor la riquesa en la societat.