La taxa d'absentisme va repuntar en totes les autonomies en l'últim trimestre de l'any passat excepte en la de Castella i Lleó, que la va reduir, si bé només en un -0,1%. Així, en el conjunt de l'Estat, l'absentisme es va situar al tancament de l'any passat en el 6,5% de les hores pactades, fet que suposa cinc dècimes més que en el tercer trimestre de 2023 i quatre dècimes més que en el quart trimestre de 2022, segons una anàlisi elaborada per Randstad amb dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquests nivells d'absentisme suposen que 1,4 milions de persones no va anar al seu lloc de treball de mitjana diària, de les quals un total d'1,07 milions es trobaven de baixa mèdica. És a dir, que unes 325.000 persones es van absentar cada dia del seu lloc de treball sense cap justificació durant el quart trimestre de 2023, un 23,2% del total de persones que no van anar a treballar.

Per autonomies, en el quart trimestre de 2024, el País Basc ha estat la que ha registrat una taxa d'absentisme més elevada, amb un total del 8,5% de les hores pactades, sis dècimes més que en el quart trimestre de 2022, seguit de les Canàries (8,3%), Galícia (7,5%), Múrcia (7,2%), Astúries i Santander (7,1%), Extremadura (7,0%), Navarra (6,9%), Aragó i Catalunya (6,8%).

A Catalunya, la taxa d'absentisme va repuntar sis dècimes l'any passat, fins a tancar en el 6,9%. "Es manté la tendència a l'alça de l'absentisme laboral, un fet que considerem un greu problema per a les empreses espanyoles, perquè eleva els seus costos i acaba reduint la seva competitivitat de manera important en els actuals nivells", va afirmar en un comunicat Oriol Domínguez, director a Catalunya de Randstad. "Seria bo que agents socials i govern estudiessin i aprovessin un pla per intentar controlar la tendència a l'alça d'aquesta problemàtica que estem detectant des de fa temps", va afegir.

Els nivells d'absentisme més baixos es van localitzar a Madrid (5,5%), Balears (5,6%), La Rioja (5,6%), Andalusia i País Valencià (6,2%) i Castella i Lleó (6,5%).

En el cas de l'absentisme per incapacitat temporal (IT), la taxa en el quart trimestre de l'any passat va ser del 4,6% en el conjunt de l'Estat, també quatre dècimes superior al tancament de 2022, segons l'Enquesta Trimestral de Costos Laborals de l'INE.

Absentisme per sectors

Al final del quart trimestre de l'any passat, la indústria era el sector que concentrava un absentisme més gran, amb el 6,8% del total d'hores pactades, seguit del sector serveis (6,6%) i la construcció (5,3%). L'anàlisi sectorial posa de manifest una gran dispersió respecte a l'absentisme: mentre que alguns sectors compten amb un nivell reduït –fins a 12 comptaven amb una taxa per sota del 4,3%– d'altres registren un elevat nombre d'hores perdudes. Així, els sectors amb un absentisme més important en l'esmentat període són els serveis a edificis i activitats de jardineria (10,7%), les activitats postals i de correus (10,6%), jocs d'atzar (10,5%), l'assistència en establiment residencials (10,3%) i, en cinquè lloc de la classificació, les activitats sanitàries (9,9%).

Al contrari, els sectors amb menor absentisme són les activitats relacionades amb l'ocupació (2,8%), les activitats jurídiques i de comptabilitat (3,1%), l'edició (3,2%), les activitats relacionades amb la informàtica (3,3%) i els serveis tècnics d'arquitectura i enginyeria (3,5%), segons les dades de l'INE.