Aquest divendres, el president de govern espanyol donarà a conèixer el substitut de la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, que l'1 de gener es farà càrrec de la Presidència del Banc Europeu d'Inversions (BEI). Avui serà, de facto, el seu últim dia com a número dos de l'Executiu. "Has aportat rigor, brillantor i audàcia a la política econòmica de l'Executiu. Per això, t'estarem eternament agraïts", va assenyalar el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, en el comiat públic a la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño (la Corunya, 1968), el passat 20 de desembre en seu parlamentària. Gràcies a "la teva gestió, Espanya s'ha tornat més competitiva, més pròspera i més justa, i el teu lideratge ha estat clau en els èxits d'aquest Govern", ha dit Sánchez respecte a la tasca de Calviño, que abandona el govern espanyol per anar al BEI, el braç financer de la Comissió Europea per a grans projectes.
Calviño ha estat sempre al costat de Sánchez, ascendint en l'escalafó. En el primer govern del socialista, després de la moció de censura contra Mariano Rajoy, el president del Gobierno la fa venir des de Brussel·les (treballava a la Comissió Europea), amb l'objectiu de fer-se càrrec de la cartera d'Economia, ja que va ocupar entre juny de 2018 i gener de 2020. Amb la victòria progressista en les eleccions de 2019, entra en el govern espanyol de coalició el gener de 2020, ja com a vicepresidenta tercera i ministra d'Economia, per ascendir a vicepresidenta segona el 31 de març de 2021, quan substitueix Pablo Iglesias. Quatre mesos més tard, el juliol d'aquell mateix any, amb la sortida del Govern de Carmen Calvo, ascendeix al número dos de l'Executiu amb el càrrec de vicepresidenta primera.
Càrrec que repeteix en el nou govern de coalició format el 20 de novembre d'aquest any, encara que es descomptava que, amb tota probabilitat, estaria poc temps en el càrrec, pel seu previsible nomenament com a presidenta del BEI. Tanmateix, l'últim mes i mig de l'any ha estat crucial, en plena presidència espanyola de la Unió Europea, on Calviño s'apunta l'èxit d'aprovar les regles fiscals que comprometran tots els països a partir de gener. A més, la vicepresidenta havia de tancar la petició del quart lliurament dels fons Europeus una vegada complet el compromís amb Brussel·les d'aprovar la reforma del subsidi d'atur, negociació en què va participar activament per baixar les pretensions de la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz.
Legislatura horrible
Calviño pot dir que ha participat en Governs de tres legislatures consecutives, encara que la seva empremta queda en els últims quatre anys. La mateixa vicepresidenta, en un post, fa balanç d'aquest dur període en termes econòmics i socials, que resumeix amb les següents paraules: "Deixem enrere una legislatura complicada, marcada per la resposta als grans xocs viscuts, des de la pandèmia de la covid a l'erupció del volcà de La Palma, la crisi energètica i de matèries primeres, l'episodi inflacionari a Europa, la ràpida pujada dels tipus d'interès, l'impacte creixent del canvi climàtic i un context geopolític cada vegada més complex i conflictiu. Una legislatura que, malgrat tot, culmina amb un balanç positiu, clars avanços en la correcció dels desequilibris estructurals de la nostra economia i grans projectes transformadors en marxa per posar Espanya al mapa global de la nova economia verda i digital". Les seves principals accions es poden concentrar, com ella mateixa assenyala, en cinc grans parcel·les:
Fons Next Generation
La decisió de la CE d'afrontar la sortida de la crisi de la covid injectant massivament diners a l'economia comunitària ha suposat un repte descomunal, ja que en aquests anys Espanya haurà d'invertir 160.000 milions d'euros fins a 2026. Sobre Calviño va recaure l'encàrrec de gestionar amb Brussel·les, un ambient que coneix molt bé, la participació espanyola en el repartiment dels Fons Next Generation, però també en les negociacions obertes per les reformes legislatives exigides per la Comissió. Es tracta, sens dubte, de la principal activitat que ha desenvolupat en aquests quatre anys.
Des de certs ambients, especialment l'empresarial, però també de l'oposició política, s'acusa Economia d'un retard considerable en l'execució. Des del govern espanyol han llançat les pilotes cap a les comunitats autònomes, acusant-les del retard en la posada en marxa. Calviño no entra, en el seu particular balanç, en els retards i es limita a destacar la importància dels fons per a l'economia espanyola.
Canvi estructural
La transformació de la competitivitat de l'economia i les empreses espanyoles ha estat una altra de les tasques que Calviño ha tingut aquests anys. En aquest paquet, el seu Ministeri ha tirat endavant legislació com la llei "Crea y Crece", la llei d'empreses emergents, la Reforma Concursal, la factura electrònica i el kit digital per a pimes i autònoms, un programa amb clarobscurs, ja que una part important dels recursos estan encara sense gastar. En el seu discurs de presa de possessió de la secretària d'Estat de Comerç, la gallega va ressaltar que tot això s'ha fet amb el diàleg social. Tanmateix, encara que els empresaris han acudit a la intermediació de Calviño en incomptables conflictes, els sindicats l'han vist com un fre per a moltes de les seves aspiracions. És natural, ja que forma part de la natura de qualsevol ministre d'Economia imprimir mesura a la resta de ministres econòmics que estan sota la seva batuta de comandament. Inclosos els ministres de l'altre partit de la coalició.
Sobre els resultats econòmics, es pot destacar el superàvit de la balança de pagaments amb l'exterior, mostra que les empreses espanyoles han guanyat competitivitat i quota de mercat a l'exterior; el creixement de l'ocupació, amb la reforma de fons, que ha aconseguit el rècord de 21 milions d'afiliats. Tanmateix, des de l'oposició i certs estaments econòmics, s'assenyala que els contractes creats, malgrat ser indefinits, inclosa la modalitat de fix-discontinu, no són tan estables com es presumeix des del Gobierno.
Però per a la ja exvicepresidenta (càrrec que ha abandonat aquest divendres), els èxits no només han estat econòmics; també ho han estat socials, amb les pujades de l'SMI, la primera i més destacada abordada en el primer Govern de Sánchez (amb el PSOE en solitari); el manteniment del poder adquisitiu de les pensions o l'Ingrés Mínim Vital. "A més de la forta recuperació econòmica, un dels èxits més importants ha estat la reducció de la desigualtat", assenyala Calviño.
Transformació i modernització
Però els fons Next Generation han servit, a més de per activar l'economia, per transformar el teixit i l'entorn empresarial. Calviño treu pit en dir que ja estan en marxa els 12 projectes estratègics (Pertes) perquè Espanya estigui a l'avantguarda en les tecnologies del futur, apostant pel cotxe elèctric, les energies renovables i l'hidrogen verd, els microxips, la indústria naval, agroalimentària i aeroespacial, la digitalització del cicle de l'aigua o la intel·ligència artificial en espanyol". Cal recordar que la transformació cap a la digitalització i la intel·ligència artificial ha recaigut sobre ella, com a responsable de la Transformació Digital. En aquesta matèria, destaca els avanços en el desenvolupament del 5G, la ciberseguretat, la digitalització de l'administració de les pimes, competències digitals i en el camp audiovisual.