El 50% de la robòtica passa per la indústria xinesa. Davant d'aquest fet, Europa, però també els Estats Units, tenen el repte d'erigir-se en protagonistes dels avenços que permetin un posicionament de qualitat, però també de quantitat i resultats. En el marc del congrés Advanced Factories, el més important de la indústria 4.0 del sud d'Europa, que se celebra a Barcelona, diferents empreses subratllen la importància d'incorporar els robots als processos productius.
Una de les més destacades és ABB, que compta amb més de 1.700 empleats a tot Espanya i té cinc centres principals de producció i enginyeria a Catalunya (des de Sant Quirze del Vallès), Madrid, el País Basc (Trapagaran i Oiartzun), Burgos (Madrigalejo del Monte), així com una dotzena d'oficines i delegacions comercials repartides pel país. ON ECONOMIA ha parlat amb Alfredo Diez-Hochleitner Ruiz, ABB Robotics Sales Manager, que també posa l'accent en la necessitat de veure la robòtica com la solució a la manca de personal qualificat tècnic i la necessitat de formació actual: "El nostre robot col·laboratiu d'última generació GoFa™, que pot compartir simultàniament l'espai de treball amb les persones, atorga màxima flexibilitat i eficiència. I, precisament, per la manca de formació i necessitat d'aquest perfil tècnic, neixen projectes com el nostre".
Novament, el debat de la competència entre els robots i els humans torna damunt la taula: "No es tracta de competir, sinó de ser més productius i que l'home i la màquina treballin conjuntament. La idea és simplificar les tasques. Et poso un exemple: un soldador que no sàpiga treballar amb robots, en aquest cas ho pot fer perquè és molt deductiu i acabarà traient un rendiment extra", assegura el Sales Manager d'ABB. L'FP Dual no arrenca a Espanya: l'estudien el 4% d'alumnes, 10 vegades menys que la mitjana europea. Per a Oriol Homs, sociòleg i expert en Formació Professional amb el seu focus en l'àmbit català, "existeix una combinació entre la falta d'iniciativa de les empreses de crear un departament de formació i dels centres de formació d'adaptar els seus cursos a la necessitat de les empreses". I les mateixes patronals, des del metall o la instal·lació, asseguren que falten perfils tècnics i no poden respondre a la demanda actual del mercat.
"La IA sense el IOT és molt complicada"
"No hi ha congrés on, precisament, no es digui sempre el mateix, falta mà d'obra qualificada. Per això, la robòtica ve a resoldre aquest problema", conclou Alfredo Diez-Hochleitner Ruiz. A partir d'aquí, serà interessant veure com la robòtica també es transforma amb la IA: "La intel·ligència artificial no es pot entendre sense el IOT o l'Internet de les coses. És molt complicat extreure les dades i si el concepte és sensoritzar els processos, els productes han de donar la màxima informació prèvia perquè la IA pugui acabar prenent les decisions en positiu".
Al tancament del 2023, va facturar 647 milions d'euros, un 16% més respecte a l'any anterior, va aconseguir 669 milions d'euros en comandes el 2023 i un EBITDA Operatiu de 16,5 milions d'euros. La companyia té presència a Espanya des del 1917. A escala global, ABB té la seva seu a Zúric (Suïssa), compta amb més de 105.000 empleats, té presència a més de 100 països a tot el món i al tancament del 2023 va facturar 32.235 milions de dòlars.