La baixada de l'IVA ha tingut un impacte positiu en la reducció dels preus dels aliments beneficiats -o almenys així es dedueix de l'Índex de Preus de Consum (IPC) publicat aquest dimecres per l'INE-, ja que dels 18 aliments subvencionats 12 han reduït els seus preus al gener i 6 els han incrementat. No obstant això, el conjunt de l'alimentació -subvencionada i no subvencionada- ha registrat un increment del 0,3% en comparació amb desembre i en els últims dotze mesos el 15,5%, pel que queda un llarg camí per recórrer. Descendint al tipus d'aliment, els no elaborats, els que són frescos i per tant pateixen variacions en funció de la disponibilitat al mercat, han baixat en conjunt un 0,4%, mentre que els elaborats (amb preus teòricament més estables) han pujat un 1%. És, doncs, complicat determinar quina part de la baixada es deu a l'efecte de la mesura del Govern i què a la volatilitat dels preus frescos. El que sí que es pot és descendir a l'evolució d'aquells aliments que l'Executiu ha subvencionat, rebaixant-los l'IVA, i el Govern ha tret pit del resultat: Pedro Sánchez, president del Govern, ha assegurat aquest dimecres que la dada d'inflació de l'INE demostra que "estan abaixant els preus dels aliments".
Entre els aliments que s'han quedat fora, s'aprecia una tendència més gran a l'alça. Així, la carn de vaca puja un 0,6% el mes, la de porc un 0,4% i baixa el be un 3%, una cosa normal si es tenen encuenta que és un producte que s'encareix per Nadal. Però l'ascens més important s'ha produït en el peix, un 4,7%, encara que és un aliment amb preus molt volàtils depenent de factors climatològics o les captures diàries. Entre els elaborats, menys volàtils, l'azucar va pujar un 1,1% al gener i continua la seva carrera meteòrica i els iogurts que augmenten el mes un 2,8%.
Sobre els que s'han beneficiat de l'ajuda púlbica podríem considerar que hi ha 18 grups (subclasses en la nomenclatura de l'INE) susceptibles de ser sota el paraigua de la mesura aprovada pel Govern a finals de l'any passat. Es va concedir la supressió de l'IVA superreduït (4%) per al pa, les farines panificables, les llets -produïdes per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols-, els formatges, els ous; les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals que tinguin la condició de productes naturals.
A més, es va produir una rebaixa de cinc punts per als olis d'oliva i de gira-sol i les pastes alimentàries, gravats amb el tipus reduït de l'IVA, un 10%, retallat al 5%. En principi aquesta rebaixa més gran|important (cinc punts davant els quatre del grup anterior) s'ha traslladat amb més força al preu, ja que aquests tres aliments són entre els que han registrat una reducció més gran en els preus de gener, segons les dades de l'INE. Així, al capdavant dels descensos es troba l'oli de gira-sol que ha baixat un 6,1% respecte a desembre, les pastes alimentàries i cuscús redueix el 3,5% i l'oli d'oliva, que ha mostrat una resistència més important, descendeix el mes un 1,2%. Unes rebaixes benvingudes que, tanmateix, no compensen les fortes pujades que porten acumulades. Així, en els últims dotze mesos l'oli de gira-sol -descomptada la baixada de gener- ha increment el seu preu un 32,1%, el d'oliva un 30,5% i les pastes a prop del 12%.
Fortes pujades l'any
Als aliments que han registrat una rebaixa en l'IVA de quatre punts per ser dins dels productes amb el tipus superreduït, el descens mensual més important, un 4,2%, s'ha produït en les fruites fresques o refrigerades, encara que es tracta d'un producte molt volàtil enganxat a la temporada. Potser per això, és el que menys puja en termes interanuals, un 4%, una alça mesurada en comparació amb la resta dels aliments subvencionats. Les farines ocupen el segon posat, amb una baixada mensual del 2,3%, encara que acumula en dotze mesos un increment del 28,1%, segons l'INE.
Entre els llegums i hortalisses, les congelades són les úniques que han abaixat els seus preus el gener, el 2,4% (encara que en termes anuals pugen gairebé el 20%). Tanmateix, les fresques o refrigerades són entre els aliments que s'han encarit al gener, encara que tan sols una dècima, que col·loca la pujada dels últims dotze mesos en l'11,5%. Respecte a les llegum i hortalisses seques o conservades, l'increment ha estat considerable, l'1,5% respecte a desembre i un 15,5% sobre gener de l'any passat.
Llet i ous
La llet (sencera i desnatada) i els ous han baixat un 1,5% al gener, encara que continuen sent dels aliments que més s'han encarit l'últim any, un 33,4% la llet sencera i un 32,9% la desnatada, i els ous porten l'any una pujada del 27,2%. Altres aliments subvencionats que han baixat al gener són el pa (-0,2% el mes i una pujada del 13,5% l'any); el formatge (-0,7% en el mes i un 20,5% l'any) i les patates (1% de caiguda al gener i un increment anual del 18,9%).
Entre els aliments que han gaudit d'una subvenció en l'IVA han pujat respecte a desembre l'arròs, ni més ni menys que un 3,7% (19,6% l'any), altres productes de fleca -podrien no ser entre els subvencionats, encara que s'haurien beneficiat de la reducció de les farines- que pugen en un mes l'1,3% i el 28,2% des de gener de 2022; els cereals d'esmorzar -podrien no estar inclosos en la mesura del Govern, encara que si beneficiats per la subvenció als cereals- amb un 2% de pujada en el mes i un 13,2% l'any i altres productes a base de cereals que eleven el preu un 1% al gener i un 10,3% en dotze mesos.