L'octubre ha estat un bon mes per als treballadors més sèniors a Catalunya, ja que l'afiliació a la Seguretat Social creix en un percentatge més alt en el tram dels majors de 55 anys, un 4,4%, més del doble que la mitjana en el mes per al conjunt dels treballadors. El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha engegat un programa per augmentar l'ocupabilitat de les persones de més de 45 anys, amb dificultats per reincorporar-se al mercat laboral una vegada estan a l'atur, especialment quan fa més de sis mesos que estan en aquesta situació. Per això els resultats d'octubre publicats aquest dilluns per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) són positius.
En conjunt, creix el nombre d'afiliats a Catalunya en 71.020 persones a l'octubre respecte al mateix mes de l'any anterior, amb un increment del 2% i 3,57 milions de persones treballant, segons dades publicades aquest dilluns per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). El nombre d'afiliats augmenta en totes les comarques excepte al Lluçanès, on ha disminuït un 1,9%, la Terra Alta (-1,0%), la Ribera d'Ebre (-0,6%) i el Priorat (-0,3%). Els principals augments els trobem a l'Alta Ribagorça (3,4%), la Selva (3,1%) i el Baix Penedès (3,0%).
En relació amb el mes de setembre, el nombre d'afiliats ha disminuït en el conjunt de Catalunya en 10.910 afiliats (-0,3%), i ho ha fet a 27 comarques i a Aran. Les disminucions més accentuades són les d'Aran (-5,3%) i el Baix Empordà i la Selva (-3,5% cada una), mentre que els principals augments són els del Montsià (1,1%) i el Ripollès, l'Alt Urgell i el Baix Ebre (0,4% les tres).
Trams d'edat
Tornant a l'edat, l'ocupació puja en tots els trams a excepció del de 30 a 44 anys. En el cas dels majors de 55 anys, el grup que més creix, han augmentat l'afiliació en totes les comarques tret de la Terra Alta, amb un descens del -1,3%. Els principals increments d'aquest grup d'edat han tingut lloc a l'Alta Ribagorça (7,4%) i al Baix Llobregat i el Baix Penedès (5,6% cada una).
Els afiliats de menys de 30 anys són el segon grup que més augmenta, un 4,2% en el conjunt de la comunitat. Les comarques amb els increments més elevats són l'Alta Ribagorça (7,9%) i l'Alt Empordà (7,7%). Els afiliats d'aquest grup augmenten a 37 comarques i l'Aran, es mantenen estables en una comarca i disminueixen en 4, encapçalades pel Lluçanès (10%).
Els afiliats de 45 a 54 anys augmenten un 1,9%, amb totes les comarques en positiu, menys en 3. Els increments més destacats són els del Pallars Sobirà (4%) i la Garrotxa (3,7%), mentre que la principal disminució és la de la Conca de Barberà (1,1%).
El grup d'afiliats de 30 a 44 anys, l'únic que cau (-0,3%), registra un descens generalitzat al territori, excepte en 9 comarques. Les disminucions més accentuades són al Priorat (-5,2%) i al Moianès i la Segarra (-3,2% cada una). De la banda dels augments, l'afiliació d'aquest tram d'edat puja al Pallars Jussà (2,1%) i a l'Alta Ribagorça (1,9%).
Afiliats, per sexe
El nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta a Catalunya en 36.020 i el d'homes en 34.995, amb creixements anuals del 2,2% i de l'1,9%, respectivament. Les dones afiliades augmenten en 38 comarques i l'Aran i disminueixen en 4. La pujada més gran es registra al Baix Camp, el Gironès, l'Alt Empordà i el Pallars Jussà (3,2% les quatre) i el descens més alt, al Lluçanès (-3,0%).
En el cas dels homes, els afiliats pugen en 37 comarques i l'Aran, es mantenen estables en una comarca i disminueixen en 4. Els principals augments són els de l'Alta Ribagorça (3,8%), el Baix Penedès (3,2%) i la Selva (3,0%), mentre que les disminucions més pronunciades són les de la Terra Alta (-1,6%) i la Ribera d'Ebre i el Lluçanès (-1,4% cada una).
Per nacionalitat
En termes interanuals, l'ocupació creix un 5,8% entre els estrangers (davant el 2% del conjunt). Un augment que es reparteix per tot Catalunya, a excepció del Priorat, on l'afiliació estrangera cau un 4,2%. Les comarques amb més increment són l'Alta Ribagorça (14,3%) i el Berguedà (10,7%).
En el cas dels afiliats de nacionalitat espanyola, l'augment interanual és més discret (1,2%) i s'ha produït en 36 comarques i l'Aran. L'augment més elevat és el de l'Alta Ribagorça (2,4%) i la disminució més pronunciada és la del Lluçanès (-2,5%).