En el compromís amb el continent africà, Espanya va anunciar la mobilització de més de 2.000 milions d'euros per finançar projectes de transició energètica al continent africà, concretament a Sud-àfrica, durant els propers anys. A més, recentment es va anunciar una línia de finançament de 200 milions d'euros per al desenvolupament de projectes d'hidrogen verd a Mauritània. D'aquesta manera, Espanya s'uneix així a altres països europeus com França, Alemanya, Itàlia o el Regne Unit a l'impuls d'energies renovables a l'Àfrica. Aquestes són les xifres que s'han extret com a conclusió de l'Africa Energy Forum celebrat a Barcelona i que ha reunit inversors i empreses del sector energètic com el Banc Mundial, Engie, Power Africa , GE Vernova, Nedbank, Total Energies i AfDB. 

Al voltant d'una vintena de ministres d'Energia de Nigèria, Egipte, Kenya, Sierra Leone i Malawi, entre altres països africans, i mig centenar d'alts mandataris de tot Àfrica han posat sobre debat l'ús i l'avenç de l'energia verda a l'Àfrica. Després del negoci de l'extracció de minerals o el de recursos fòssils com el gas natural, Àfrica també es converteix en el punt de partida del negoci de les energies renovables. Abdoulaye Sylla, Director de de Desenvolupament Corporatiu a EnergyNet, explica per ON ECONOMIA el per què d'aquesta premissa: "El desenvolupament del sector energètic a Àfrica és fonamental per a Europa i el món per diverses raons estratègiques i econòmiques. La diversificació de les fonts d'energia és crucial per reduir la dependència del gas rus, especialment en el context geopolític actual. Àfrica, amb els seus grans recursos energètics, pot contribuir significativament a garantir un subministrament més segur i diversificat per a Europa. A més, el desenvolupament del sector energètic africà és una poderosa eina per estimular el creixement econòmic al continent. Incrementar la producció energètica no només crea llocs de treball directes, sinó que també impulsa el desenvolupament d'infraestructures i genera beneficis econòmics a gran escala. La prosperitat econòmica d'Àfrica, amb el seu mercat potencial enorme, té repercussions positives en l'estabilitat i el creixement econòmic mundial".

Abdoulaye Sylla a l'AEF
Abdoulaye Sylla a l'AEF

Quin consum registra Àfrica?

Malgrat tot, cal tenir en compte que aquesta inversió també vagi a parar al mateix conjunt de la població africana si l'aposta va més enllà de la inversió privada estrangera. Així doncs, Àfrica albergarà una cinquena part de la població mundial el 2030, per la qual cosa tindrà un paper cada cop més important a l'ecosistema energètic mundial. Tot i aquesta projecció, el continent enfronta importants desafiaments energètics. La demanda d'energia està creixent ràpidament, però l'ús modern d'energia per càpita segueix sent un dels més baixos del món. Tot i que l'Àfrica només representa el 6% del consum mundial d'energia i menys del 3% de les emissions mundials de CO2 relacionades amb l'energia, més de 600 milions de persones viuen sense accés a l'electricitat i gairebé 1.000 milions no tenen accés a subministraments nets per cuinar. Aquestes xifres subratllen la necessitat urgent de millorar la infraestructura i l'accés a fonts d'energia sostenibles a tota la regió.

Des de Barcelona, Sylla fa una crida: "Promoure la inversió estrangera a l'Àfrica és essencial perquè impulsa el creixement econòmic i fomenta la diversificació i enforteix l'economia local i augmenta el producte intern brut (PIB). A més, aquesta inversió millora les infraestructures clau i augmenta la connectivitat, facilita el desenvolupament econòmic i social a tota la regió. La transferència de tecnologia i coneixement innovador que acompanya aquestes inversions és clau per a l'avenç tecnològic i la modernització industrial a l'Àfrica". I afegeix: "Invertir a Àfrica ofereix noves oportunitats de mercat per a empreses espanyoles, especialment en sectors com l'energia i la tecnologia, facilitant-ne l'expansió internacional. Enforteix les relacions econòmiques amb els països africans, promovent col·laboracions que beneficien ambdues parts en termes de comerç i desenvolupament conjunt. Àfrica també és una font important de recursos naturals, com ara minerals i energia, que són crucials per a indústries clau. A nivell diplomàtic, la inversió a Àfrica reforça la influència d'Espanya dins la Unió Europea, promovent objectius comuns de cooperació regional i d'estabilitat econòmica".

Dependència d'Espanya amb Àfrica?

Algunes de les bases d'aquesta proposta ja s'estan portant a terme, sobretot en les relacions entre Espanya i el continent africà. Empreses com Acciona i Abengoa estan involucrades en projectes significatius d'energies renovables a l'Àfrica contribuint a l'expansió d'infraestructures energètiques sostenibles. A la vegada, es vol que països europeus com l'estat espanyol, proporcionin expertesa tècnica i programes de formació per enfortir les capacitats locals a països africans, impulsant així el desenvolupament tecnològic i la gestió eficient de recursos energètics. I també es demana el compromís i suport financer europeu. A tall d'exemple, institucions financeres com el Banc Europeu d'Inversions (BEI) i el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament (BERD) proporcionen préstecs i subvencions per finançar projectes energètics a l'Àfrica facilitant la inversió i el desenvolupament d'infraestructures.