L'agència de qualificació creditícia Scope Ratings ha revisat a l'alça el 'ràting' d'Espanya d'A- a A, amb perspectiva estable, a causa de "la fortalesa i resiliència de l'economia espanyola". La publicació de la revisió ha estat difosa aquest dissabte pel Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa en un comunicat en el qual detalla que al seu informe l'agència destaca igualment "el procés de consolidació fiscal que està duent a terme el Govern, gràcies a la millora dels ingressos i el control del creixement de la despesa."
L'informe de l'agència de qualificació creditícia Scope Ratings coincideix amb la difusió aquest divendres del creixement de l'economia espanyola en un 0,8% en el segon trimestre de 2024, segons les dades d'Eurostat.
Ambdues consideracions remarquen que Espanya manté un creixement superior al de les principals economies europees; i Scope Ratings va més enllà i determina que mantindrà un creixement superior al de les principals economies europees durant els propers anys. Així mateix, l'agència de qualificació estima que l'economia espanyola mantindrà el camí de diversificació, la qual cosa redundaria en una resiliència econòmica més important i una millora de la productivitat.
Scope posa l'accent en el dinamisme del mercat laboral, impulsat pels fluxos migratoris i per les reformes dutes a terme, afegeix el comunicat.
Respecte al procés d'ajustament fiscal, l'informe ha cridat l'atenció sobre la millora dels ingressos i el control del creixement de la despesa; en conseqüència, ha xifrat que la ràtio d'endeutament sobre PIB i el dèficit segueixin reduint-se en els anys que venen. En concret, preveu que el dèficit es redueixi fins al 2,5% el 2025, al 2% el 2026 i a l'1,8% el 2027. Així, pronostica "una reducció gradual de la ràtio d'endeutament en els pròxims anys i un equilibri primari el 2025, que permetrà contrarestar l'augment moderat de la càrrega d'interessos".
L'agència de qualificació també valora l'execució efectiva del Pla de Recuperació, de la qual destaca l'impuls a la inversió i la seva contribució a la sostenibilitat i millora de les previsions de creixement i de l'economia a llarg termini.
Una sostenibilitat, afegeixen les mateixes fonts, a la que també està contribuint la fortalesa del sector exterior, amb la millora de la posició externa d'Espanya.