L'Agència Espanyola de Supervisió de la intel·ligència artificial (AESIA), que tindrà la seva seu a la Corunya, començarà a funcionar de forma efectiva en un termini màxim de tres mesos, segons recull el Reial decret pel qual s'aprova l'estatut de l'organisme, document publicat aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
El Consell de Ministres va donar llum verda el passat 22 d'agost a l'estatut d'aquest organisme que s'adscriu al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i intel·ligència artificial i amb el qual Espanya es converteix al primer país europeu en tenir un òrgan d'aquestes característiques.
L'esmentat reglament establirà per als estats membres l'obligació de seleccionar una "autoritat nacional de supervisió" que s'encarregui de controlar l'aplicació de la normativa en matèria d'intel·ligència artificial.
Ecosistema espanyol d'IA
L'Agència, que tindrà la seva seu a la Coruña i amb la qual Espanya també s'anticipa a l'entrada en vigor del Reglament Europeu d'intel·ligència artificial, té l'objectiu de ser "clau" en gestionar i liderar l'ecosistema espanyol d'intel·ligència artificial responsable.
Aquesta tasca es durà a terme mitjançant la supervisió de forma voluntària fins a l'entrada de la normativa europea en matèria d'intel·ligència artificial a través de segells de qualitat i responsabilitat, les relacions amb l'ecosistema europeu que fomentaran el desenvolupament del Pacte per la intel·ligència artificial, el Codi de Bones Pràctiques d'intel·ligència artificial generativa, produït dins del Consell de Comerç i Tecnologia entre els Estats Units i la UE, així com la generació d'entorns de prova regulats que permetin posar en marxa innovadors i desenvolupadors de sistemes d'intel·ligència artificial d'alt risc o de propòsit general de manera responsable.
A més, l'agència comptarà amb unes guies operacionals d'implementació dels requisits de la normativa europea en matèria d'intel·ligència artificial que els utilitzarà per generar coneixement entre l'ecosistema sobre el compliment dels requisits, així com l'acompanyament en els canvis que es necessiten realitzar per assegurar l'esmentat compliment, tal com es detalla en l'estatut. En la sessió constitutiva per a la seva posada en funcionament també s'anomenarà a la persona titular de la Direcció de l'Agència, a proposta de la persona titular de la Presidència.
Agenda Digital 2026
L'Agenda Digital 2026 inclou diferents plans estratègics, entre ells l'Estratègia Nacional d'intel·ligència artificial (ENIA), que té per objectiu proporcionar un marc de referència per al desenvolupament d'una intel·ligència artificial "inclusiva, sostenible i centrada en la ciutadania". A més, aquesta estratègia és una de les mesures del Component 16, Reforma 1 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que pretén situar a Espanya com a país capdavanter, al sector de l'esmentada intel·ligència artificial.