L'Agència Tributària (AEAT) preveu incorporar uns 2.000 treballadors els pròxims quatre anys amb l'objectiu de passar d'una plantilla que actualment s'acosta als 27.300 efectius a superar els 29.300 empleats a tancament de l'any 2027, amb la qual cosa superaria el volum d'abans de la restricció d'ocupació pública.
Aquest increment de personal, amb el qual l'AEAT espera apropar-se a dimensions semblants a les de les administracions tributàries de l'entorn de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), forma part del Pla Estratègic 2024-2027 de l'agència. En concret, el pla fa una especial referència a la necessitat de reforçar la plantilla a l'àrea d'Informàtica tributària, en un context de creixement continu dels projectes que gestiona.
D'acord amb l'AEAT, la planificació fins al 2027 situa el contribuen al centre, "amb la vocació de reforçar el servei públic a partir del model d'informació i assistència, mentre s'aposta per enfortir l'ús de mesures preventives per millorar el compliment voluntari i per optimitzar el model organitzatiu".
El pla també estableix la culminació d'actuacions en àmbits concrets ja iniciades els últims anys, com el model d'assistència multicanal, el reforç de l'ajuda en matèria de censos i de no residents, la simplificació del llenguatge dels documents administratius o el sistema d'autoliquidacions rectificatives, que facilita l'esmena d'errors del contribuent.
Més oferta d'ocupació pública
El juliol del 2023, el Consell de Ministres va aprovar l'oferta més gran d'ocupació pública (OEP) de la història, amb 39.574 places, que representava un 15,8% més que l'oferta l'any anterior i va suposar una "xifra rècord" per tercer any consecutiu. "La xifra rècord s'explica per la necessitat d'enfortir les plantilles que es van debilitar per anys de retallades i taxes de reposició zero", va afirmar la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero.
Dins de l'oferta d'ocupació ordinària, van explicar que 27.246 places anirien destinades a accés lliure i 12.328 a promoció interna. En tant que 18.621 places corresponien a la taxa de reposició, és a dir, servien per cobrir vacants per jubilació, l'oferta va suposar la creació neta de 8.625 nous llocs de treball. "Estem fent un pas de gegant", va assenyalar la ministra Montero, que va afegir que l'esmentada OEP servirà perquè l'Administració "disposi de prou recursos humans per prestar serveis a l'altura del que els ciutadans desitgen".
La nova OEP va ser acordada amb els sindicats UGT i CSIF, i Comissions Oberta (CCOO) es va posicionar en contra de l'oferta d'ocupació pública perquè no garantia el servei públic a la ciutadania. Així mateix, la ministra va assenyalar que un dels reptes en l'OEP és mantenir la taxa de temporalitat per sota del 8%. "Animo sobretot els joves que facin del servei públic una oportunitat de desenvolupament professional i també vital. Treballar per a la majoria dels ciutadans és una font de satisfacció personal", va concloure Montero.