La crisi al camp també s’ha deixat notar en els comptes anuals de l’Institut Català de Finances (ICF). Pagesos i ramaders catalans han copat el 77% dels crèdits que la financera pública ha concedit dins la línia de crèdits al sector primari, al llarg de 2023, és a dir, 77 milions d’euros, d’un total de 101,4 milions. Aquesta suma representa, alhora, el 12% del total de 641 milions que l'entitat ha atorgat en crèdits, durant l'últim any. Han demanat els préstecs de la línia ICF Agroliquiditat un total de 1.236 empreses del sector primari, que han sol·licitat microcrèdits d'entre 10.000 euros i el màxim de 100.000 euros per operació. El termini està fixat en fins a 6 anys, amb 2 com a màxim de carència inclosos, i a un tipus d’interès fix que es marca en funció del nivell que hi ha al mercat financer i que té una bonificació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
La demanda ha estat tan significativa, per la problemàtica que viu el camp, que s’ha triplicat en un any el pes d’aquest segment d’empreses sobre el total de les que han acudit a l’ICF. Entre 2022 i 2023, el nombre de companyies que han rebut finançament ha passat de les 499 a les 1.657, i un 75% d’aquestes han estat les 1.236 del sector agroalimentari. La consellera delegada de l’entitat, Vanessa Servera, ha explicat que ha estat important l’esforç de l’entitat per desplegar els seus serveis en el conjunt del territori, en especial a la demarcació de Tarragona, fet que ha suposat una important demanda d’empreses de les Terres de l’Ebre.
Una situació que sembla que no té marxa enrere, de moment. En el que portem de 2024, la línia de finançament ICF Agroliquiditat, impulsada per l’Institut Català de Finances (ICF) i pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que bonifica el 50% del tipus d’interès fix que s’aplica -actualment al voltant del 4%-, ja s’ha renovat amb una partida de 20 milions d’euros, que ja està esgotada. Alhora, el departament ha comunicat que hi haurà, ben aviat, una segona línia de 35 milions més. “Seguirem donant suport a les necessitats financeres del sector primari, ben segur, al llarg d’aquest any, perquè en agroinversió no tenim un límit establert”, ha concretat aquest dimecres Vanessa Servera, consellera delegada de l’ICF, en roda de premsa.
L’ICF ha constatat que si bé en un inici la línia es va obrir -el desembre de 2022- perquè el sector primari estava suportant un important increment dels costos, arran de la guerra d’Ucraïna, actualment són els problemes vinculats a l’impacte del canvi climàtic, especialment la sequera, els que generen tensions financeres a les empreses del sector primari, en general.
L’entitat pública també té obertes altres línies de finançament per a projectes transformadors dins del sector primari que tenen un retorn de fins a 20 anys i que se centren en millores per a l’aprofitament de l’aigua o canvis en el cultiu de varietats de fruita, per citar-ne alguns.
De fet, el suport al sector primari i l’impuls de la sostenibilitat han estat els puntals de l’increment de l’activitat financera de l’ICF, el 2023, amb una pujada del 17% fins als 641 milions concedits a prop de 1.700 empreses, respecte a 2022. Del total, un de cada dos euros atorgats -préstecs i avals- s’ha destinat als projectes amb criteris ambientals, socials i de governança. Segons les dades proporcionades, mentre el sector primari ha estat el responsable de l’increment en el nombre de les operacions realitzades, el finançament per a temes de sostenibilitat ha estat el responsable de l’augment en el valor dels diners atorgats, amb un 55% d’increment (109 milions), des dels 199 milions de 2022, als 308 milions de 2023.